Rolul bandelor a fost limitat în violenţele din august din Marea Britanie

Un raport oficial privind violenţele de stradă din Marea Britanie, publicat de Ministerul de Justiţie britanic, pune sub semnul îndoielii teza apărată cu vehemenţă de premierul David Cameron: că în spatele violenţelor se afla „cultura bandelor /gangs/, considerate noul inamic public numărul 1, notează miercuri (26 octombrie 2011) ziarul ABC.

Potrivit datelor publicate în raport, doar 13% din participanţi făceau parte din vreo gaşcă organizada, deşi în cazul Londrei procentul este de 19%. „Au fost şi membri ai unor bande, dar nu au jucat un rol centraľ, notează raportul.

Premierul Cameron şi influentul ministru al muncii, Iain Duncan Smith, au susţinut întotdeauna că elementul-cheie este desfiinţarea acestei culturi a gang¬urilor.

În acest scop a fost angajarea pe post de consilier pentru securitate al guvernului, „superpoliţistul” din Los Ángeles şi New York, William J. Bratton, cunoscut pentru rezultatele sale impresionante în diminuarea violenţei „gangurilor” în aceste două mega-oraşe americane.

„Aceste date par să indice că, în termeni relativi, doar un mic număr de participanţi făceau parte din bande, lucru pe care forţele de poliţie par să-l confirme”, scrie Clive Coleman, expert de la BBC.

Rapoartele anterioare vizau existenţa unui nucleu violent de instigatori la jafurile care au răvăşit principalele biserici în august. Ar fi fost format din 25% din cei peste 1.700 de arestaţi în urma violenţelor, ca „avangardă” infracţională, caracterizată prin faptul că măcar o dată au trecut prin închisori sau având antecedente penale. Însă datele definitive par să minimizeze rolul jucat de bandele organizate.

Raportul relevă totodată că o treime din tinerii care au participat la valul de violenţe din august au fost expulzaţi din şcoală, de cinci ori mai mult decât media naţională.

Astfel, trei sferturi din minorii cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani care au luat parte la jafuri au fost expulzaţi din clasă, cel puţin o dată în anul şcolar 2009-2010, în timp ce media naţională este de 6%.

Unele date scot în evidenţă că protagoniştii la violenţe au fost în mare parte minori. Mai exact, 21% din cei peste 1.700 de arestaţi aveau vârste între 10 şi 17 ani, 31 % între 18 şi 20, şi doar 6 % peste 40 de ani.

Din cele circa 800 de persoane aflate la închisoare pentru participare la jafuri, 88 au vârste între 15 şi 17 ani. O panoramă a minorilor de vârstă şcolară care relevă o situaţia îngrijorătoare privind expectativele de viitor, mai ales că marea parte a cazurilor, provin din sectoarele defavorizate social.

Toate studiile coincid în acest punct cu datele oficiale: violenţele au fost provocate de bărbaţi (90%), de sub 21 de ani în jumătate din cazuri, provenind din familii cu venituri mici şi medii.

Profilul variază când este vorba de originea etnică a participanţilor: 46% negri, 42% albi şi doar 6% asiatici. Deşi acest indicator variază în mod considerabil în funcţie de locaţia tulburărilor: 77% albi din Manchester, în timp ce la Birmingham, 46% din arestaţi sunt de culoare.

La rândul său Poliţia Metropolitană a publicat propriul raport în care recunoaşte lipsa agenţilor pe stradă, dar neagă că nu a emis ordine privind efectuarea de arestări.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.