Rusia pierde un important partener în Asia

0

Înainte de vizita pe care premierul indian Manmohan Singh o va desăşura, în decembrie, în Federaţia Rusă, „parteneriatul strategic privilegiat” dintre Moscova şi Delhi se confruntă cu serioase probleme.

Realizarea proiectului privind construcţia, cu participare rusă, a unei centrale nucleare în Koodankulam este pe cale să eşueze din cauza protestelor iniţiate de localnici.

Un alt eşec al Moscovei îl constituie pierderea licitaţiei pentru livrarea de elicoptere pentru forţele militare aeriene ale Indiei. Bate pasul pe loc şi proiectarea unui avion de transport multifuncţional.

Experţii sunt de părere că acestea nu sunt eşecuri disparate, ci o tendinţă şi că Rusiei îi va fi din ce în ce mai greu să-şi menţină statutul de lider pe imensa piaţă indiană, notează cotidianul rus Kommersant.

„Una dintre cauzele „înfrângerii” Federaţiei Ruse o constituie aspiraţia Indiei de a-şi diversifica sursele pentru importurile de armament şi de a nu mai depinde în proporţie de 80 la sută de livrările din Rusia, cum se întâmpla în deceniile trecute”, explică vicepreşedintele centrului indian de cercetări Observer Research Foundation, Nandan Unnikrishnan.

„În afară de aceasta, mecanismul de luare a deciziei arată astfel: conducerea forţelor militar-aeriene indiene stabileşte parametri concreţi, a căror întrunire trebuie urmărită în timpul luării deciziei în cadrul licitaţiei. Guvernul indian nu poate ignora aceste cerinţe în avantajul oportunităţii politice pe care ar reprezenta-o dezvoltarea relaţiilor strategice cu Moscova”, subliniată expertul.

În sfârşit, mass-media indiene au relevat săptămâna aceasta existenţa unor dificultăţi cu care se confruntă un alt proiect bilateral ambiţios: cel privind proiectarea unui avion militar multifuncţional.

Potrivit unor surse de informaţie din cadrul Ministerului Apărării al Indiei, părţii indiene nu i-a convenit planul propus de Moscova, deoarece el nu prevedea participarea de ingineri şi de oameni de ştiinţă indieni.

Presa de la New Delhi precizează că poziţia Indiei a fost adusă la cunoştinţa ministrului rus al apărării, Anatoli Serdiukov, de către omologul său indian Arackaparambil Kurian Antony, în timpul unei recente întrevederi avute de cei doi la Moscova.

În opinia experţilor, problemele de care s-a lovit Moscova în mai multe domenii-cheie ale cooperării cu India atestă o nouă realitate a relaţiilor bilaterale.

„În pofida tezei privind parteneriatul strategic privilegiat, lucrurile nu sunt atât de univoce”, explică Unnikrishnan. „Pentru a-şi păstra poziţiile de lider pe imensa piaţă de arme indiană, Moscova va trebui să manifeste mai multă flexibilitate şi inventivitate”, conchide expertul indian.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.