Scrisoarea trimisă de Berlusconi Uniunii Europene, în atenţia presei italiene

După lungi tratative cu proprii săi aliaţi, prim-ministrul italian Silvio Berlusconi a redactat o misivă adresată partenerilor europeni în care explică motivele pentru care trebuie să îşi continue guvernarea.

Principalele cotidiene italiene citează miercuri (26 octombrie 2011) conţinutul scrisorii de 14 pagini concepute în ajunul Consiliului european programat pentru miercuri, la Bruxelles.

Silvio Berlusconi este conştient că va fi greu să îşi convingă partenerii europeni, dar afirmă că „sistemul economic italian este solid”, titrează cotidianul Corriere della Sera.

În scrisoarea sa, premierul insistă asupra măsurilor luate de guvernul de la Roma din 2008 şi până în prezent. El subliniază că obiectivul principal este acela de a reduce la zero debitul public chiar şi cu preţul adoptării a noi măsuri de austeritate.

Cât priveşte tensiunile cu aliaţii din partidul Liga Nordului, Berlusconi a ajuns cu aceştia la un acord legat de reforma sistemului de pensii.

Obiectivul este ca vârsta limită de pensionare să ajungă treptat la 67 de ani, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, scrie cotidianul Il Messaggero. Începând de anul viitor, femeile angajate în sectorul privat se vor putea pensiona la 65 de ani şi nu la 60, ca în prezent. Până în anul 2026, vârsta de pensionare se va uniformiza la 67 de ani.

Reforma pensiilor este un subiect sensibil pentru partidul Liga Nordului, care militează împotriva oricărei modificări, chiar şi cu preţul alegerilor anticipate.

Berlusconi le aminteşte partenerilor europeni că măsurile adoptate pentru intervalul de timp 2011-2014 corectează debitul public cu 145 de miliarde de euro, subliniază cotidianul Il Tempo.

Chiar autorităţile de la Bruxelles au felicitat executivul după aprobarea normelor de austeritate. Premierul italian a anticipat în scrisoarea adresată partenerilor europeni şi normele prevăzute de strategia de dezvoltare, încă în fază de ciornă pe masa guvernului.

Executivul intenţionează să reducă numărul angajaţilor din sectorul public, dar şi reforme care privesc sectorul privat. Printre acestea se numără şi liberalizarea serviciilor publice locale şi abolirea tarifelor minime pentru liber-profesionişti.

Cotidianul La Repubblica citează surse apropiate guvernului şi divulgă detalii din cursul tratativelor purtate pe tot parcursul zilei de marţi. Potrivit ziarului, Berlusconi i-ar fi cerut lui Bossi să îl ajute să depăşească situaţia ridicolă în faţa partenerilor europeni cu condiţia să declanşeze alegeri anticipate în luna martie, anul viitor.

Cotidianul îl numeşte „un pact pentru supravieţuirea politică a lui Berlusconi”. Practic, Berlusconi avea nevoie de o speranţă a reformei pensiilor cu care să-şi îmbuneze partenerii europeni. În schimb, el va demisiona din funcţia de premier anul viitor în ianuarie pentru a permite organizarea alegerilor anticipate în martie.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.