EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,19 RON
(-0.01%)
GBP
5,48 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.85%)
CAD
3,18 RON
(-0.02%)
BGN
2,43 RON
(-0.1%)
RUB
0,06 RON
(-0.38%)
ZAR
0,30 RON
(-0.33%)
BRL
1,11 RON
(+1.15%)
CNY
0,62 RON
(-0.02%)
INR
0,06 RON
(-0.02%)

Ţeapă de la Boeru şi Bătrânu la canalizarea comunei Dochia

0

– Firmele „Romair Consulting“ (Gheorghe Boeru), „Moldocor“ (Mihai Bătrânu) şi „Strong Montaj“ (fostul „Tehnoutilaj” al lui Pinalti) au câştigat licitaţia pentru proiectarea şi realizarea canalizării în comuna Dochia, au subcontractat-o în condiţiile în care această manevră este ilegală, şi, deşi nu au făcut nimic, au încasat circa 7 miliarde lei vechi

– Pentru abandonarea lucrărilor, Primăria Dochia cere, conform contractului, penalizări de 0,5% pe zi din valoarea lucrărilor neefectuate

Tribunalul Neamţ a avut de judecat, astăzi, al treilea termen în procesul în care comuna Dochia, prin primar, a acţionat firmele „Romair Consulting“ SRL Bucureşti, „Strong Montaj“ SA Piatra Neamţ (fostă „Tehnoutilaj“ SA) şi „Moldocor“ SA Piatra Neamţ, pentru a le cere daune în valoare de circa 7 miliarde de lei vechi pentru că şi-au bătut joc de un contract realizat pe bani publici.

Contractul, în valoare de 3.800.000 lei, avea ca scop „Proiectarea şi execuţia reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare a apelor uzate“ în comuna Dochia. Banii veneau, în proporţie de 85%, de la Ministerul Mediului, restul de 15% rămânând în sarcina administraţiei locale.

Procedura de atribuire a contractului s-a desfăşurat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, SEAP, prin desemnarea câştigătoare, la 11 aprilie 2008, a singurei oferte, asocierea dintre „Romair Consulting“ SRL din Bucureşti, care era şi lider, şi firmele pietrene „Strong Montaj“ SA şi „Moldocor“ SA.

Numai că asocierea a fost o formă de a pune mâna pe bani publici, nu şi pentru efectuarea lucrărilor. Conform responsabililor din Primăria Dochia, odată ce s-au văzut cu licitaţia câştigată, firmele au subcontractat lucrarea către o alta, mai mică, „Rugby Construct“ SRL Bucureşti.

Conform anunţului de atribuire, acest lucru nu ar fi trebuit să fie posibil: „Contractul ar putea fi subcontractat: NU“. Dacă acest lucru are aspecte penale, instituţiile statului ar trebui să se autosesizeze.

„Într-un târziu, s-a apucat de lucru la canalizare o firmă mai mică, cu care firmele asociate au încheiat un alt contract, pe care îl avem în copie şi noi la Primărie. Noi am făcut două recepţii parţiale ale lucrărilor şi am făcut două plăţi, în valoare de 350.000 de lei fiecare, dar către liderul asocierii, «Romair Consulting», conform contractului, nu către firma care lucra efectiv în comună. Din câte am înţeles, aceasta nu a primit niciun ban şi atunci şi-a strâns utilajele şi a abandonat lucrarea.

În aceste condiţii, câştigătorii licitaţiei au acceptat, după un an şi jumătate, rezilierea contractului. Am solicitat Ministerului Mediului şi Pădurilor prelungirea convenţiei de executare cu încă doi ani, până în 2013, am reluat licitaţia şi am găsit altă firmă, care sperăm să ducă la bun sfârşit contractul. Însă pentru întârzierea lucrărilor, conform clauzelor, avem dreptul să cerem penalizări de 0,5% din valoarea nerealizată. De aceea am dat în judecată cele trei firme“, a precizat primarul comunei Dochia, Petru Mîndru.

Conform primarului Mîndru, valoarea totală a acestor penalizări ar fi în acest moment de 600.000-700.000 de lei. Scrisoarea bancară de garanţie a bunei execuţii a existat, conform primarului, dar a fost în valoare de doar 5% din valoarea contractului, ceea ce înseamnă circa 190.000 lei.

„Romair Consulting“ SRL Bucureşti are ca asociat unic şi administrator pe Gheorghe Boeru. Despre aceasta s-a scris în presa vremii că a mânărit licitaţii şi a fost abonată la bani publici după ce a susţinut campania electorală a PD.

În februarie 2006, un ziar naţional afirma: „În total, din 2004 şi până acum, Romair Consulting a încasat din bani publici aproximativ 95 de miliarde de lei. Adriean Videanu, primarul general, a fost acuzat în decembrie anul trecut de Vlad Dumitrescu, consilier general, că acordă preferenţial contracte unor firme care au contribuit la campania electorala a PD.

Printre ele, «Romair Consulting». O firmă despre care Dumitrescu a afirmat ca ar fi dat ceva mai mult de un miliard de lei democraţilor, însă Videanu a dezminţit orice asociere de acest fel“.

În 2010, „Romair Consulting“ a raportat un profit de 4.935.865 lei, la o cifră de afaceri de 26.651.698 lei. O rată a profitului impresionantă, care a fost depăşită în 2009, când a avut un profit mai mare, de 6.039.940 lei, la o cifră de afaceri de 27.940.457 lei. Ţepele de felul celei de la Dochia ar putea fi o explicaţie.

„Moldocor“ SA este controlată de Mihai Bătrânu şi este şi ea abonată la licitaţii pe bani publici.

„Strong Montaj“ SA Piatra Neamţ (fostă „Tehnoutilaj“ SA, deţinută de familia Pinalti) îi are ca asociaţi pe Valerian Zub şi Ioan Olaru.

Legenda FOTO: Lucrările la canalizarea din localitatea Dochia au fost întârziate cu circa doi ani de cele trei firme neserioase

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.