Tentaţia chineză a Europei

0

Beijingul ar putea salva Europa cu ajutorul imenselor sale rezerve valutare, estimate la mai multe trilioane de dolari, însă, potrivit cotidianului german Sueddeutsche Zeitung, preţul unei asemenea salvări ar fi mult prea ridicat.

În ultimele luni se fac auzite discuţii cu privire la faptul că Beijingul ar putea salva euro. Potrivit diplomaţilor europeni, Bruxellesul ar putea cere el însuşi ajutorul Chinei.

„Beijingul trebuie să ajute Europa să iasă din criza datoriilor, completând prin rezervele sale valutare Fondul European de Stabilitate Financiară /EFSF/”, astfel formulează publicaţia germană strategia europenilor.

La ora actuală, ţările din zona euro discută pe marginea a două posibile scenarii care ar permite majorarea cu mai mult de un trilion de euro a resurselor EFSF, notează cotidianul german.

Prima variantă prevede achiziţionarea de către investitori a unor obligaţiuni de stat ale ţărilor slabe din zona euro, cu precizarea că, în cazuri extreme, Fondul îşi va asuma de asemeni o parte din pierderi.

A doua variantă presupune implicarea Chinei: în afară de EFSF, ar urma să fie înfiinţată o „rezervă” suplimentară, pentru atragerea de surse din ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană /UE/, cum este şi China. În opinia presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, cele două variante se pot şi combina.

Planul este destul de tentant, mai ales că de bani are nevoie nu doar Grecia, care se află în pragul falimentului, dar şi Portugalia, Irlanda, Italia şi Spania, iar chinezii au un surplus de bani.

O mare parte dintre rezervele valutare ale Chinei este concentrată în obligaţiuni de stat americane, însă în ultimii ani Beijingul încearcă să-şi reducă dependenţa faţă de dolar, subliniază publicaţia germană.

Potrivit economiştilor, regimul comunist al Chinei a investit deja o pătrime din rezervele sale în hârtii de valoare europene. Însă, este greu de spus despre ce sumă concretă este vorba: partea chineză păstrează cu încăpăţânare tăcerea atunci când este vorba de cifre, iar ţările europene de multe ori nici nu ştiu cine le răscumpără datoriile. În acelaşi timp, economiştii nu se îndoiesc: Beijingul este interesat să ajute Europa, deoarece UE este principalul său partener comercial.

Cu toate acestea, ajutorul chinezilor ar putea avea un preţ ridicat: ca monedă de schimb, Beijingul le-ar putea solicita europenilor să recunoască statutul de „economie de piaţă” al Chinei. În afară de aceasta, o asemenea „afacere” va întări rolul Chinei în calitate de mare putere politică şi economică, conchide Sueddeutsche Zeitung.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.