EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Victor Ponta: Este obligatorie scăderea preţului şi a costului muncii în România pentru atragerea de investitori străini

0
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat, joi, la Craiova, în cadrul unei întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai unor firme interesate să investească în România şi cei ai unor companii din municipiu, că scăderea preţului şi a costului muncii, dar şi reducerea TVA reprezintă măsuri necesare şi obligatorii pentru atragerea de investitori.

„Este obligatorie scăderea preţului şi a costului muncii în România. Altfel nu suntem competitivi şi e foarte greu cu un nivel al contribuţiilor sociale şi al taxării muncii să fim cu adevărat interesanţi şi până la urmă profitabili pentru investitori. Scăderea contribuţiilor de asigurări sociale pentru a relaxa piaţa muncii este absolut esenţială şi în acest sens în bugetul pe 2012 şi mai ales în programarea multianuală 2012-2016 România trebuie să oblige şi să ţină un sistem de contribuţii de asigurări sociale mai mic decât cel prezent”, a afirmat Ponta.

În ceea ce priveşte TVA, Ponta a afirmat că nivelul acesteia trebuie stabilit sub nivelul actual de 24%, care descurajează o mare parte a circulaţiei bunurilor.

„Dar, mai mult decât aceasta, trebuie să stabilim că nu o mai schimbăm pentru că, până la urmă, orice business plan, dacă pleacă de la o anumită cotă de TVA, şi acea cotă se schimbă peste noapte sau într-o săptămână, e foarte greu de ţinut. Sunt măsuri de principiu şi măsuri concrete. Sunt absolut convins că obligaţie celor care fac politică, la putere sau în opoziţie, este de a-i sprijini pe cei care crează locuri de muncă”, a spus liderul PSD.

Acesta a subliniat importanţa unei stabilităţi a legislaţiei, apreciind că nimeni nu va veni în România să ceară ceva special, dar în primul rând cere o stabilitate, cere o garanţie din partea autorităţilor publice româneşti, Guvern, autorităţi locale referitoare la faptul că în următorii trei ani, cinci ani, opt ani cât durează investiţia nu se schimbă regulile jocului, nu se schimbă peste noapte taxe, impozite, sisteme de investiţii, pentru că fără stabilitate este foarte greu să poţi să-ţi faci o previziune, să ai curajul să faci o investiţie serioasă.

Victor Ponta a adăugat că investitorii au nevoie de o anumită viziune a statului român, ceea ce-şi doreşte statului să facă în următorii 10 ani în ceea ce priveşte infrastructura, energia. „O ţară care n-are o viziune dincolo de următoarele două luni sau trei luni este o ţară neatractivă pentru nici un fel de companie, străină sau românească.

Oricine creează un loc de muncă şi plăteşte măcar un salariu este un prieten al României, al ţării noastre, al Doljului şi al Craiovei şi un prieten al oricărui politician. Nu poţi să faci politică dacă oamenii pe care vrei să-i conduci trăiesc în fiecare zi cu gândul că nu mai au un loc de muncă, că nu-şi pot găsi un loc de muncă sau că nu vor fi suficienţi cei care muncesc pentru a contribui la fondul de pensii, la asigurările sociale”, a afirmat liderul PSD.

În opinia sa, România şi Oltenia, în mod special, nu şi-au pierdut orice speranţă pentru un viitor economic mai bun decât cel actual. „Eu cred că România şi, în special, Oltenia oferă multe oportunităţi fie că e vorba de energie, servicii, de transporturi.

Este important cât de inteligenţi suntem noi în a folosi aceste oportunităţi şi cum reuşim să-i sprijinim pe cei care în zona privată vin şi-şi pun proprii bani, propriul capital, propria experienţă pentru a crea locuri de muncă şi a face o afacere. Sunt absolut convins că înainte de a redistribui trebuie să producem bunăstare. Sunt convins că în România patru milioane de angajaţi foarte greu pot să susţină o ţară de 20 de milioane”, a mai spus Ponta.

Liderul PSD a adăugat că, din punctul său de vedere, soluţia este crearea de noi locuri de muncă şi necesitatea oricărui fel de sprijin, de investiţie.

La rândul său, senatorul Olguţa Vasilescu a adăugat că în Craiova în ultimii ani nu a mai venit niciun mare investitor şi i-a asigurat pe oamenii de afaceri români şi străini că astfel de întâlniri vor continua. Ea a adăugat că în Craiova se poate produce orice, de la avioane, la locomotive şi a subliniat existenţa în municipiu a unei forţe de muncă calificate.

La întâlnirea de lucru au mai luat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, iar din partea firmelor care sunt interesate să realizeze investiţii în Craiova au luat parte Jakub Hoda, reprezentant al diviziei de apărare şi industrie aerospaţială a Honeywell, Reinhard Gruber, manager general pentru Europa Centrală al Makino, David Tarant, director al Mott MacDonald, Calin Huma, director de dezvoltare al Portsmouth Aviation, şi Dragoş Moisescu din partea BRIDGE. Aceştia şi-au manifestat interesul de a investi în zonă şi au subliniat avantajele platformelor industriale din Dolj

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.