EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Alegeri prezidenţiale în Irlanda pe fond de „asasinat politic”

0

Un om de afaceri, un fost lider al armatei republicane irlandeze /IRA/ şi un fost ministru pasionat de poezie, sunt câţiva din candidaţii la alegerile prezidenţiale din Irlanda, organizate la 27 octombrie, scrie ziarul Le Monde în ediţia de miercuri (26 octombrie 2011).

Acest post onorific a atras mai multe personalităţi heteroclite, care nu s-au menajat deloc una pe cealaltă. Campania a devenit mai dură spre sfârşit, când omul de afaceri Sean Gallagher, care era dat favorit de sondaje, a denunţat tentativa de „asasinat politic” din partea lui Martin McGuinness, fost lider al IRA, devenit vicepremier nord-irlandez, candidat al partidului naţionalist de stânga Sinn Fein.

Acest catolic în vârstă de 61 de ani este figura cea mai contestată a actualului scrutin, din cauza parcursului său neobişnuit în cursul căruia a trecut de la lupta armată la participarea la procesul de pace care pus capăt celor trei decenii de violenţe în Irlanda de Nord.

În timp ce Gallagher, candidat independent, este furios, McGuinness îl acuză că a primit 5.000 de euro din partea unui om de afaceri condamnat pentru contrabandă, pentru finanţarea partidului la putere, Fianna Fail (centru), care a pierdut alegerile în luna martie.

Sean Gallagher, 49 de ani, cunoscut în Irlanda pentru participarea la o emisiune de televiziune destinată antreprenorilor, a dezminţit că ar fi primit aceşti bani şi a denunţat manevrele folosite de rivalul său. Declarându-se o persoană „cinstită şi integră”, el a afirmat pentrul postul de radio irlandez RTE că nu se va lăsa „distras de asemenea manevre, precum un asasinat politic din partea lui Martin McGuinness sau a oricărui alt membru al Sinn Fein”.

Sean Gallagher era creditat de sondaje cu 40% din intenţiile de vot, devansându-i pe fostul ministru laburist Michael D. Higgins (25%), şi pe McGuinness (15%).

Următorii candidaţi erau senatorul David Norris, care şi-a recunoscut public orientarea homosexuală (8%), Gay Mitchell, un eurodeputat reprezentând partidul la putere Fine Gael (6%) şi doi independenţi, creditaţi fiecare cu 3%: Mary Davis, care a organizat Jocurile Olimpice Speciale (pentru persoanele cu deficienţe mintale) în Irlanda, în 2003, şi o fostă cântăreaţă câştigătoare a ediţiei concursului Eurovision din 1970, Dana Rosemary Scallon.

Peste 3,1 milioane de alegători se vor prezenta joi la urne pentru a-l alege pe succesorul actualei preşedinte Mary McAleese, care a deţinut această funcţie timp de paisprezece ani.

Postul este pur şi simplu simbolic: preşedintele reprezintă Irlanda, efectuează vizite în străinătate şi primeşte şefi de stat.

Rezultatele alegerilor vor fi comunicate sâmbătă.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.