Andreea Paul Vass: Am convingerea că economia globală şi cea românească intră în era economiei creativităţii

0
Economia globală în general şi cea românească în particular vor intra într-o nouă eră, cea a economiei creativităţii, unde spaţiul de manifestare al femeilor este uluitor, a afirmat, vineri, Andreea Paul Vass, consilier de stat al premierului Emil Boc, la o conferinţă dedicată femeilor de afaceri.

„Am convingerea că economia globală şi cea românească în particular intră într-o nouă eră, în era economiei creativităţii, iar aici spaţiul de manifestare al femeilor este uluitor. Nu cred că există în lumea asta un spaţiu mai liber competiţiei precum cel al creativităţii şi aveţi această şansă uluitoare de a vă crea propriul succes”, le-a spus Vass femeilor de afaceri prezente la conferinţa naţională „Participarea activă a femeii la dezvoltarea antreprenoriatului”.

Andreea Paul Vass a atras atenţia că, în România, femeile reprezintă doar o treime din antreprenoriatul românesc, însă această situaţie, în care femeile acced mai greu la funcţii de conducere sau în zona de business, se manifestă şi la nivel global.

„Să ştiţi că nu este doar o realitate românească, ci este o problemă globală. Cea mai democratică societate a lumii, SUA, se confruntă cu aceeaşi problemă. Dacă la nivelul primului pas în viaţa profesională, peste jumătate, respectiv 53% dintre diletanţi, din cei care intră pentru prima dată într-o companie privată sunt de genul feminin, la nivel de middle management – al poziţiilor ierarhice de mijloc – deja sunt doar o treime, iar în vârful companiilor private sunt doar 14%.

Este o chestiune care ţine de o dezvoltare a omenirii inerţială, pentru că femeilor le-a luat peste 2.000 de ani să se emancipeze, încă 200 de ani ca să-şi câştige dreptul la vot. Încă 20 de ani, în mod particular, le-a luat româncelor pentru a învăţa ce este democraţia. Şi apare acest decalaj semnificativ între femei şi bărbaţi, între şansa de a conduce o femeie sau un bărbat”, a afirmat Vass.

Ea a apreciat că în viaţa publică „situaţia este catastrofală”, bărbaţii având şanse să conducă de nouă ori mai mari decât o femeie. În zona privată, unde mediul antreprenorial este mai competitiv, mai liber, bărbaţii au şanse mai mari doar de două ori comparativ cu femeile ca să fie la conducere. „Aşa se face că avem o treime din antreprenoriatul românesc de gen feminin”, a conchis consilierul de stat al primului ministru.

În opinia acesteia, diferenţele vin în primul rând din educaţie. „Întrebând o fetiţă şi un băieţel pe la vârsta de 7-8 ani ce vor să se facă atunci când vor fi mari, răspunsurile vin în mod egal: oameni de succes în foarte multe domenii, fără o înclinaţie de gen particulară.

Mai cresc un pic copiii noştri şi, la vârsta tinereţii, la 15 – 16 ani, le pui aceeaşi întrebare. Şi răspunsurile încep să se diferenţieze semnificativ de gen. Băieţii vor să conducă, iar fetele în foarte bună măsură să execute.

Vor să devină soaţe bune. Vor să devină mame. Vor tot felul de lucruri, însă din ce în ce mai puţine spun că-şi doresc să conducă. Parcurgând, apoi, traseul profesional, indiferent că e public sau privat, te trezeşti cu următoarea realitate: 90% dintre decidenţii politici sunt bărbaţi, 65% din antreprenoriatul românesc este de gen masculin.

Şi atunci apare întrebarea: ‘De ce acest parcurs diferenţiat de gen?’ Prima explicaţie deja se subînţelege: din educaţie. Din primii ani de educaţie. Apoi, se izbesc destul de brutal de mentalitate, de barierele mentale în companiile private şi de plafonul de sticlă în administraţia publică”, a explicat Andreea Paul Vass.

Referindu-se la cele două programe guvernamentale prin care Guvernul încearcă să sprijine mediul de afaceri, respectiv programul ‘Mihail Kogălniceanu’ pentru IMM-uri şi programul destinat tinerilor întreprinzători debutanţi, Andreea Paul Vass le-a îndemnat pe femeile de afaceri şi pe tinerele prezente la conferinţă, majoritatea studente, să aibă iniţiativă.

De asemenea, le-a solicitat să se implice „cu curajul tinereţii lor” într-o altă dezbatere publică pe care a generat-o recent.

„În cadrul Consiliului Naţional de Competitivitate, care îşi propune să definească interesul strategic al României până în anul 2020, dezbaterea publică a coagulat 85 de voci legitime care au în spatele lor instituţii publice, patronate, sindicate, universităţi, academii – deci este o platformă guvernamentală de gândire strategică trilaterală – dar dezbaterea publică este deschisă pe un site special dedicat, respectiv www.conaco.ro, unde fiecare individ poate să contribuie cu propunerile proprii. Vă invit să o faceţi, pentru că este România noastră, nu a lor”, a încheiat Vass.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.