Angajamentele lui Berlusconi, apreciate la Bruxelles, criticate pe plan naţional

La încheierea summitului zonei euro, prim-ministrul italian Silvio Berlusconi nu se bucură pe plan naţional de încrederea pe care partenerii europeni i-au acordat-o miercuri.

Opoziţia de centru-stânga se întreabă cum va reuşi guvernul să realizeze în două săptămâni ceea ce nu a făcut în patru ani, titrează joi (28 octombrie 2011) principalele cotidiene italiene.

Scrisoarea lui Silvio Berlusconi adresată partenerilor europeni a făcut o impresie bună, dar „Uniunea Europeană doreşte ca Italia să prezinte un calendar ambiţios pentru activarea reformelor dezvoltării”, scrie cotidianul Corriere della Sera.

În misiva care a devenit un act oficial şi va fi ataşată documentelor finale ale summitului zonei euro au fost incluse norme ca creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani până în 2026, reformarea Codului Muncii cu privire la facilitarea concedierilor din sectorul public, privatizarea patrimoniului de stat care ar putea aduce bugetului naţional 5 miliarde de euro.

În Italia, însă, reacţia părţilor sociale şi a opoziţiei de centru-stânga nu a fost la fel de călduroasă. Sindicatele de muncitori au fost primele care au reacţionat negativ. În ultimele şase luni, acestea au protestat vehement împotriva articolului care permite facilitarea concedierilor în sectorul public.

Faptul că angajamentele luate de Berlusconi au devenit publice la nivel european, determină guvernul să respecte punctele redactate în scrisoarea prezentată miercuri la Bruxelles.

„Misiva executivului este doar un atac la categoriile vulnerabile de muncitori. Vom continua să protestăm şi nu excludem o mobilizare naţională”, a declarat secretarul naţional al sindicatului CGIL, Susanna Camusso.

Pentru preşedintele Partidului Democrat, Pier Luigi Bersani, angajamentele lui Berlusconi nu reprezintă nimic deosebit considerând că „în ultimii patru ani nu s-a distins prin reforme”.

Din cele 14 pagini ale scrisorii, executivul a redactat 13 pagini cu reforme aprobate deja, dar care nu au fost încă demarate. Un plan de dezvoltare atât de important nu poate fi scris doar pe o pagină, a subliniat liderul PD, care consideră că Berlusconi avea nevoie de o doză de oxigen de la Bruxelles pentru a mai supravieţui o perioadă, scrie cotidianul La Repubblica.

Declaraţiile preşedintelui partidului Italia Valorilor, Antonio Di Pietro sunt mult mai dure: „Acest guvern de hoţi nu a ştiut decât să facă reforme pentru a fura tot din buzunarele nevoiaşilor”, a afirmat Di Pietro.

Pe de altă parte, Silvio Berlusconi a transmis un apel de la Bruxelles opozanţilor care îl împiedică să îşi ducă misiunea până la capăt, informează cotidianul La Stampa.

După comentariile pozitive primite la summitul zonei euro, premierul italian a respirat uşurat şi a trecut la fapte. El a invitat opoziţia să mediteze serios asupra faptului că dacă nu va respecta angajamentele nu va mai fi credibilă.

Prin urmare, cu toţii trebuie să voteze reformele pentru binele ţării. Totodată, Berlusconi exclude riscul contrastelor sociale după modelul Greciei datorită faptului că măsurile de austeritate sunt flexibile în domeniul muncii. „Noi nu am redus salariile şi nici nu am concediat angajaţi din sectorul public”, a precizat premierul italian.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.