Atletism: Corina Dumbrăvean a rămas cu suspendarea pe viaţă

Atleta română Corina Dumbrăvean, specialistă a probelor de semi-fond, a epuizat toate căile de atac şi a rămas suspendată pe viaţă, după ce apelul ei la Tribunalul federal elveţian a fost respins la începutul acestei luni, informează Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD).

Dumbrăvean, vicecampioană europeană de sală în 2006 la 1.500 m, a fost testată prima oară pozitiv în 2007, la eritropoietină (EPO), după un control inopinat. Ea a primit o suspendare de 2 ani începând cu 16 noiembrie 2007.

În mai 2010, după ce ispăşise suspendarea, Dumbrăvean a încercat să manipuleze, cu ajutorul unui dispozitiv improvizat, testul antidoping. Când ofiţerul de control doping a sesizat că este ceva în neregulă, sportiva a fugit din staţia de control.

Prin decizia nr. 18 din 8 iulie 2010, Comisia de Audiere a sportivilor si a personalului asistent al acestora de pe lângă ANAD, în baza art. 39 coroborat cu art. 2, alin 2, literele c) si e) ale Legii nr. 227/2006 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, a pronunţat decizia de suspendare pe viaţă din activitatea sportivă a Corinei Dumbrăvean.

Atleta a atacat această decizie la cele mai înalte foruri internaţionale. Tribunalul de Arbitraj Sportiv a respins apelul sportivei şi a confirmat Decizia nr. 18 a Comisiei de audiere de pe lânga ANAD, prin decizia din data de 26 iulie 2011.

Dumbrăvean s-a adresat apoi celui mai înalt for, respectiv Tribunalul Federal Elveţian, făcând recurs civil împotriva sentinţei date de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussane din data de 26 iulie 2011.

În data de 3 octombrie 2011, Tribunalul Federal Elveţian a respins apelul sportivei Corina Dumbrăvean.

Cele două argumente susţinute de sportivă au fost efectiv desfiinţate. În ce priveşte faptul că sportiva nu ar fi beneficiat de o asistenţă juridică eficientă, Curtea Federală a considerat că ea nu se poate plânge în acest sens cu bună credinţă, deoarece ea a acceptat competenţa arbitrului în ziua audierii şi a semnat un ordin de procedură, fără rezerve. În ce priveşte independenţa ANAD şi corectitudinea procedurilor din România, Curtea Supremă a considerat că argumentul este nemotivat, se arată în comunicatul ANAD.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.