Azerbaidjanul va asigura securitatea energetică a Europei

0

Baku şi Ankara au semnat recent, în timpul vizitei preşedintelui Ilham Aliev în Turcia, mai multe acorduri privind al doilea stadiu de exploatare a zăcământului azer Shah Deniz.

Acest zăcământ este considerat principala sursă de alimentare a gazoductelor din Coridorul Sudic, unele de alternativă la proiectele ruseşti în domeniu. Potrivit acordurilor semnate, Baku va livra Europei 10 miliarde de metri cubi de gaz anual, notează, joi (27 octombrie 2011), cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Vizita lui Aliev era anunţată într-un mod destul de modest de către presa azeră: preşedintele se duce la Izmir, unde împreună cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan va lua parte la ceremonia festivă de punere a pietrei de temelie la o nouă rafinărie, în a cărei construcţie partea azeră a investit 5 miliarde de dolari.

În realitate, întrevederea dintre Aliev şi Erdogan a confirmat profundele relaţii strategice care există între cele două ţări şi a lezat serios poziţiile Gazprom în Europa, subliniază cotidianul rus.

Pe lângă cele 10 miliarde de metri cubi de gaz azer care vor merge în direcţia Europei, părţile au convenit şi asupra cantităţilor de gaz care vor fi livrate Turciei după 2017 din acelaşi zăcământ de gaz, Shah Deniz-2, precum şi asupra tranzitului de gaz azer prin Turcia.

Aliev a subliniat, de asemenea, că în viitorul apropiat Azerbaidjanul va majora substanţial livrările de gaz spre Turcia: în primul stadiu de exploatare a zăcământului Shah Deniz, Turcia ar urma să primească anual 6,6 miliarde de metri cubi, iar al doilea stadiu prevede livrarea altor 6 miliarde de metri cubi de gaz azer.

Analizând acordurile semnate la Izmir, expertul azer Seimur Aliev le cataloghează drept „istorice, atât pentru cele două ţări, cât şi pentru întreaga Europă şi ţările din bazinul Caspic”.

„De fapt, aceste acorduri, inclusiv importantul document privind tranzitul de gaz pe teritoriul Turciei, au deschis drumul direct pentru gazul azer spre Europa. În afară de aceasta, prin semnarea respectivului document, Azerbaidjanul a înlăturat ultima piedică în calea realizării mai multor proiecte energetice de anvergură, cum sunt al doilea stadiu de exploatare a zăcământului Shah Deniz şi construcţia unor mari gazoducte pentru exportul gazului: Nabucco, Interconector Turcia-Grecia-Italia şi gazoductul Transadriatic”, subliniază expertul.

De asemenea, potrivit lui Seimur Aliev, acordul menţionat va contribui la realizarea unor proiecte din regiunea caspică: construcţia gazoductului Transcaspic, proiectarea de noi zăcăminte de gaz în zonă şi în primul rând în Azerbaidjan.

Astfel, noul acord privind tranzitul de gaz îi permit Azerbaidjanului să se decidă definitiv cu privire la traseul pentru transportul gazului spre Europa, este de părere specialistul citat. Proiectele Nabucco, ITGI şi TAP, care fac parte din Coridorul Sudic al gazului, şi-au prezentat nu demult propunerile privind exploatarea zăcământului Shah Deniz, iar în viitorul apropiat urmează să fie ales traseul, urmând ca până la sfârşitul anului să fie dat acordul pentru cel de-al doilea stadiu de exploatare a Shah Deniz.

Gazul din acest zăcământ este considerat principala sursă de alimentare pentru gazoductele din Coridorul Sudic, unul dintre proiectele energetice prioritare pentru UE, şi este menit să diversifice traseele şi sursele livrărilor energetice, majorând în acest fel securitatea energetică a UE, subliniază Seimur Aliev.

De altfel, livrările de gaz spre Europa ar putea începe chiar mai devreme de 2017. Deja la această oră Turcia re-exportă în Grecia o parte din gazul azer. Încheierea unui acord privind tranzitul între Azerbaidjan şi Turcia a unit de fapt regiunea caspică şi Europa. Acest acord deschide drumul spre Europa nu doar pentru gazul de la zăcământul Shah Deniz, ci şi de la alte zăcăminte azere.

„Odată cu semnarea acordului de tranzit, Europa a devenit şi mai apropiată de Azerbaidjan. Tocmai Bruxellesul este cel care s-a apropiat de Baku, fapt care se explică prin necesitatea vitală a Europei de a-şi diversifica importurile de combustibili, pentru asigurarea securităţii energetice a UE. De asemenea, această apropiere se explică şi prin faptul că, la ora actuală, singurul furnizor real de gaz natural pentru această direcţie este Azerbaidjanul, care deţine rezerve de gaz imense, estimate la 2,6 miliarde de metri cubi de gaz”, conchide Seimur Aliev, citat de cotidianul rus.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.