EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Cătălin Predoiu: Procesul de legiferare privind normele de păstrare a datelor este în stadiu avansat

0
Procesul de legiferare a normelor referitoare la păstrarea datelor este în stadiu avansat, a declarat vineri,ministrul justiţiei Cătălin Predoiu, care participă la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg.

Afirmaţia oficialului român intervine după ce Comisia Europeană a solicitat joi României să adopte în termen de două luni măsuri pentru asigurarea conformităţii depline cu normele europene în domeniul păstrării datelor.

Directiva privind păstrarea datelor obligă companiile de telefonie şi furnizorii de servicii de internet să stocheze datele privind traficul de telecomunicaţii şi localizarea, în scopuri legate de aplicarea legii.
Cererea CE a luat forma unui aviz motivat (a doua etapă a procedurii de infringement).

Executivul european a precizat că, de la momentul pronunţării de către Curtea Constituţională a României a hotărârii de anulare a legii naţionale de transpunere a Directivei privind păstrarea datelor, ţara noastră nu a arătat când şi în ce mod va adopta noile acte legislative în materie.

Potrivit executivului UE, întârzierile înregistrate în prezent de România în ceea ce priveşte transpunerea directivei în legislaţia naţională pot avea un impact negativ asupra pieţei interne a comunicaţiilor electronice şi asupra capacităţii autorităţilor poliţieneşti şi judiciare de a depista, a cerceta şi a urmări penal infracţiunile grave. În noiembrie 2008, România a notificat Comisia cu privire la măsurile naţionale de transpunere a Directivei privind păstrarea datelor.

La 8 octombrie 2009, Curtea Constituţională a României a pronunţat o hotărâre similară prin care Legea nr. 298/2008 a fost declarată neconstituţională. Instanţa amintită nu a dispus că Directiva privind păstrarea datelor, în sine, ar fi neconstituţională. Cu toate acestea, deşi niciuna din concluziile enunţate în hotărârea Curţii Constituţionale nu exclude transpunerea completă a directivei într-o manieră conformă cu dispoziţiile constituţionale din România, încă nu au fost adoptate noi acte legislative.

La 17 iunie 2011, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere. Informaţiile trimise de autorităţile române confirmă faptul că negocierile privind o nouă lege sunt încă în derulare la nivel interministerial.

Directiva privind păstrarea datelor a fost adoptată în 2006 şi ar fi trebuit transpusă în legislaţia naţională până la data de 15 septembrie 2007, statele membre având posibilitatea de a amâna păstrarea datelor comunicaţiilor privind accesul la internet, poştă electronică şi telefonia prin internet, până la 15 martie 2009.

Păstrarea datelor se referă la stocarea datelor privind traficul şi localizarea care rezultă din comunicaţiile electronice (şi nu datele privind conţinutul comunicaţiilor). În temeiul directivei, datele privind traficul şi localizarea păstrate de către furnizorii de servicii de internet şi societăţile de telefonie vor fi puse doar la dispoziţia autorităţilor naţionale de aplicare a legii, în anumite cazuri, în conformitate cu legislaţia naţională, şi dispoziţiile relevante ale dreptului UE şi ale dreptului public internaţional.

În aprilie 2011, CE a adoptat un raport de evaluare care analizează modul în care statele membre au transpus directiva şi care evaluează folosirea datelor păstrate şi impactul asupra operatorilor şi consumatorilor.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.