EUR
4,84 RON
(+0.02%)
USD
4,39 RON
(+0.49%)
GBP
5,39 RON
(+0.26%)
CHF
4,53 RON
(+0.3%)
BGN
2,47 RON
(+0.38%)
BYN
1,82 RON
(+1.1%)
CAD
3,18 RON
(+0.25%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,91 RON
(-0.43%)
JPY
0,04 RON
(+0.47%)
CZK
0,18 RON
(-0.75%)
INR
0,06 RON
(+0.42%)

Ce îi face pe oameni fericiţi

– În 1943, psihologul Abraham Maslow a definit fericirea în lucrarea intitulată “O teorie a motivaţiei umane” ca o ierarhie a nevoilor. Descrisă ca o piramidă, fundaţia acestei ierarhii include nevoile fizice, precum mâncarea, apa şi aerul.

Odată ce nevoile de bază au fost îndeplinite, intră în joc emoţiile, cu dorinţa pentru dragoste şi apreciere. Piramida este completată de autorealizare, în care o persoană îşi atinge potenţialul maxim.

Dacă totul ar fi atât de simplu… Poate că Maslow are o teorie interesantă, dar demonstrarea acestor lucruri în practică s-a dovedit a fi destul de dificilă. Până la urmă, cine ar putea verifica dacă o teorie se „reactualizează”?

Discovery News prezintă câteva din metodele dovedite ştiinţific că ar putea duce spre o viaţă mai fericită.

1. Dacă vreţi să vă răsfăţaţi un pic şi încercaţi să vă decideţi între un gadget mai scump sau o vacanţă plăcută, atunci ar fi mai bine să vă faceţi bagajele – desigur, aceasta dacă sunteţi în căutarea lucrului care v-ar face mai fericiţi. Bineînţeles, metoda se aplică doar dacă nu sunteţi o persoană extrem de materialistă, caz în care ambele variante ar fi bune, conform unui studiu din 2009.

Potrivit unui studiu din 2010, cei care au o muncă de birou erau în general mai fericiti decât colegii lor, dacă aveau o vacanţă stabilită din timp, pe care o aşteptau cu nerăbdare.

Deşi acest efect a dispărut după vacanţă, un studiu separat a descoperit că „achiziţionarea de experienţe de viaţă în locul bunurilor materiale, satisface nevoile de ordin mai mare, mai ales nevoia de conectivitate socială şi vitalitate, un sentiment care ne face să ne simţim în viaţă”. la categoria „experienţe de viaţă” nu intră doar doar vacanţele, ci şi lucruri precum un bilet la teatru sau o masă în oraş.

2. Credeţi sau nu: Fără a încerca prea mult, vă faceţi singuri mai fericiţi doar stând, deşi e posibil să fie nevoie de zeci de ani pentru a observa diferenţa.

Aceasta ar părea o exagerare, dar studiile au arătat că pe măsură ce îmbătrânim devenim mai fericiţi. În 2008, cercetători de la Universitatea Queens, din Belfast, au descoperit că, în ciuda părerilor generaţiilor mai tinere, persoanele în vârstă sunt într-adevăr mai fericite. De fapt, un sondaj realizat în SUA în acelaşi an, a constat că respondenţii erau mai fericiţi în funcţie de categoriile de vârstă mai mari.

3. Alimentele nesănătoase sunt responsabile pentru o epidemie de obezitate în SUA, dar acest lucru nu ar trebui să vă şteargă zâmbetul de pe faţă. Până la urmă, s-a dovedit că dulciurile şi alte alimente nesănătoase ne fac să ne simţim mai bine pe moment, deşi consecinţele nu sunt prea încurajatoare pe termen lung.

Potrivit unui studiu publicat în 2009, acest tip de mâncare îi face pe copii mai fericiţi, chiar dacă până la urmă aceştia devin obezi.

4. O ceaşcă de cafea vă oferă dimineaţa un plus de energie, dar de asemenea ar putea să prevină depresia, potrivit unui studiu publicat luna trecută.

Într-o analiză a peste 50.000 de participanţi pe o perioadă de 10 ani, o serie de cercetătorii au descoperit că femeile care au băut patru ceşti de cafea sau mai mult pe zi, au avut un risc mai redus de depresie decât cele care consumau mai puţin de o cană de cafea pe săptămână. Totuşi, oamenii de ştiinţă au pus sub semnul întrebării aceste concluzii şi au avertizat în legătură cu rezultatele descoperirii lor.

Cafeina din cafea îi face pe consumatori mult mai energici şi alerţi. În septembrie 2006, psihologii au descris în revista “Stiinţa psihologică” cum gândirea rapidă poate face oamenii mai fericiţi. Gândirea rapidă a condus chiar spre o stare de spirit îmbunătăţită a participanţilor la sondaj, incluzând încredere, mai multă energie, o creativitate mai dezvoltată şi fericire.

5. Animalele de companie sunt adesea folosite pentru a îmbunătăţi starea de spirit a pacienţilor ce suferă afecţiuni ale sănătăţii destul de grave. Dar pe lângă aceştia, până la urmă oricine poate beneficia de compania unui animal iubitor.

Potrivit studiilor conduse de psihologii de la Universitatea din Miami şi de la Universitatea din St. Louis, animalele de companie furnizează stăpânilor “un suport social şi emoţional”. Un studiu separat realizat de cercetătorii de la Universitatea Queens, Belfast, a descoperit că îngrijirea unui animal de companie îţi poate îmbunătăţi nu doar sănătatea mentală, dar şi pe cea fizică. Proprietarii de animale au tendinţa de a fi mai puţin stresaţi şi au un colesterol şi o presiune arterială scăzută.

6. Vizitarea unui muzeu sau studierea unei galerii de artă poate părea plictisitoare, dar un studiu publicat în mai anul acesta, spune că femeile şi bărbaţii cultivaţi au tendinţa de a fi mai fericiţi.

Publicat in revista “Jurnalul Sănătăţii Comunitare şi Epidemiologie”, studiul a scos la lumină că cei care îşi petrec timpul liber realizând activităţi culturale, precum pictura, cântatul la un instrument muzical, sau vizitarea unui muzeu, “se simt mult mai sănătoşi, se bucură de viaţă mai mult, şi sunt mai puţin susceptibili la anxietate sau depresie” decât cei care nu fac astfel de activităţi.

Foto: Discovery News

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata