Economia americană a crescut peste aşteptări, în trimestrul al treilea

0
Ritmul de creştere a economiei americane s-a accelerat în timpul verii, potrivit unei prime estimări oficiale privind evoluţia Produsului Intern Brut în trimestrul al treilea publicată, joi, de Departamentul american al Comerţului, transmite AFP.

În perioada iulie-septembrie 2011 PIB-ul american a crescut cu 2,5% în ritm anual, peste estimările analiştilor care mizau pe o creştere de 2,3%, şi aproape dublu faţă de creşterea de 1,3% din trimestrul al doilea.

„Accelerarea ritmului de creştere reflectă o creştere a cheltuielilor de consum ale gospodăriilor şi a investiţiilor companiilor precum şi o încetinire a tendinţei de scădere a cheltuielilor statelor federale şi colectivităţilor locale”, a anunţat Departamentul american al Comerţului.

Cheltuielile de consum, responsabile pentru aproximativ 70 la sută din economia americană, au crescut cu 2,4% în trimestrul al treilea, după o creştere de 0,7% în trimestrul al doilea. Aportul cheltuielilor de consum la creşterea economică a fost de 1,7 puncte.

Investiţiile companiilor în echipamente şi software au crescut cu 17,4%, cea mai mare creştere din ultimul an, contribuind cu 1,2 puncte procentuale la creşterea economică.

Deşi o creştere de 2,5% este suficientă pentru a risipi îngrijorările referitoare la posibilitatea apariţiei recesiunii, este un nivel insuficient pentru a reduce rata şomajului. Pentru trimestrul octombrie-decembrie 2011 economiştii se aşteaptă la o creştere cuprinsă între 2,5 şi 3,0%.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.