Nayef Ben Abdel Aziz, ultraconservatorul care moşteneşte tronul saudit

Este prima dată când Arabia Saudită se confruntă cu moartea unui prinţ moştenitor, de când există Comitetul de principi creat de regele Abdallah pentru a consulta familia în privinţa succesiunii.

Totul arată că prinţul moştenitor Sultan va fi înlocuit de fratele său Nayef puternicul şi conservator ministru de interne, notează joi (27 octombrie 2011) ziarul El Pais.

Nayef Ben Abdel Aziz, nu numai că este unul din prinţii cei mai în veterani şi activi dintre fiii lui Abdelaziz ibn Saud, fondatorul regatului, dar a şi stat în fruntea ţării în lipsa monarhului şi moştenitorului plecaţi la tratament în străinătate.

Desemnarea lui, ce nu ar trebui să întârzie, va proiecta o imagine de stabilitate atât de râvnită de saudiţi în mijlocul agitaţiei regionale, dar care nu se aşteaptă să aducă schimbări semnificative pe plan politic.

Născut în 1993, şi frate doar de tată a actualului rege Abdallah, Nayef şi-a dezvăluit simpatiile wahhabite când şi-a exprimat îndoielile faţă de autorii atentatelor de la 11 septembrie 2001, deşi 15 dintre cei 19 autori materiali erau saudiţi. El a negat că în Arabia Saudită ar fi susţinători ai lui Osama Ben Laden şi a atribuit public atentatele unei conspiraţii sioniste.

În privinţa societăţii, previzibilul moştenitor al tronului se aliniază sectorului celui mai conservator al familei legale. În urmă cu doi ani el declara că nu vede rostul alegerii prin sufragiu universal a Consiliului Consultiv, ai cărui 150 de membri sunt numiţi de rege şi nici prezenţa femeilor în această cameră, lucru pe care regele Abdullah s-a angajat să-l remedieze în 2015. El l-a certat chiar public pe unul dintre membrii care a îndrăznit să propună ridicarea interdicţiei de a conduce pentru femei.

Anul acesta, coincizând cu revoltele arabe, grupuri ale rudelor deţinuţilor politici /de multe ori doar femei/ s-au reunit în faţa biroului său pentru a cere eliberarea lor după trei ani de arest fără proces.

Unii analişti se tem ca aceste mini manifestaţii, desfăşurate în Provincia Orientală de minoritatea şiită, să fie startul unor nemulţumiri mai ample. Totuşi, poliţia şi serviciile secrete sub ordinele sale au dezamorsat orice tentativă în acest sens, iar prinţul le-a mulţumit public cetăţenilor care nu luat parte la provocările activiştilor locali.

Ideea că Nayef îi va succeda Sultanului ca moştenitor la tron s-a conturat în martie 2009, când regele Abdallah l-a numit al doilea vicepremier. După ce a urcat pe tron, în 2005, Abdallah a lăsat liber acest post ocupat tradiţional de al doilea reprezentant pe linia de succesiune.

De atunci Nayef a prezidat numeroase consilii de miniştri în timpul absenţelor regelui şi a Sultanului plecaţi la tratament în SUA. Numirea sa nu a presupus niciun risc pentru alianţa petrolului, datorită relaţiilor strânse cu SUA şi nici pentru politicile prooccidentale.

Deşi nu a jucat un rol relevant în politica externă, Nayef a criticat ambiţiile de leadership regional ale Iranului şi a acuzat regimul ayatollahilor că încurajează protestele şiite din ţara sa.

Se spune că şi-a folosit influenţa pentru ca Arabia Saudită să ofere refugiu fostului preşedinte tunisian Zine el Abidine Ben Ali şi să trimită trupe în Bahrein, pentru ca monarhia sunită din această ţară să înăbuşe revoltele încurajate de majoritatea şiită. Saudiţii liberali se tem ca el să nu anuleze câteva din reformele timide întreprinse de regele Abdallah, deşi pare improbabil.

La 78 de ani şi cu sănătatea şubredă, chiar dacă va ajunge rege, el va fi doar un monarh de tranziţie până ce coroana va trece la noua generaţie de prinţi, nepoţii lui Ibn Saud, apropiaţi tinerilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.