Noi încercări ale SUA de a debloca negocierile cu Rusia privind apărarea antirachetă

Rusia şi SUA continuă să facă încercări să scoată din blocaj negocierile referitoare la apărarea antirachetă, Washingtonul propunând experţilor ruşi să viziteze sediul Agenţiei de apărare antibalistică şi să participe la testele americane din primăvara lui 2012, scrie Kommersant în ediţia de joi (27 octombrie 2011).

În acest fel, Washingtonul vrea să demonstreze Moscovei că segmentul sistemului antirachetă desfăşurat în Europa nu ameninţă potenţialul său de descurajare nucleară, precizează Kommersant.

Experţii Ministerului rus al Apărării spun că vor lua parte la teste doar dacă li se va garanta ferm posibilitatea de a utiliza echipamente speciale ruseşti pentru a măsura caracteristicile sistemului de apărare antirachetă.

Potrivit Kommersant, şeful Agenţiei americane de apărare antirachetă Patrick O’Reilly menţionează în invitaţia adresată părţii ruse posibilitatea acesteia de a aduce propriile ustensile şi de a studia toţi parametrii tehnici ai sistemului.

„E timpul să înlăturăm toate divergenţele privind parametrii tehnici ai sistemului şi să încetăm să mai politizăm această temă”, afirmă surse diplomatice apropiate Alianţei Nord-Atlantice.

Totuşi Rusia nu este gata să accepte propunerea SUA. „Noi credem în rezultatele acestor teste. Să presupunem că specialiştii noştri vor verifica cu exactitate parametrii, dar cine garantează că indicatorii nu se vor schimba în viitor?”, explică surse din Ministerul rus al Apărării.

Experţii sunt de părere că respingerea noii propuneri a Washingtonului de către Moscova poate fi explicată prin dorinţa Rusiei de a folosi în continuare subiectul apărării antirachetă pentru tocmeala politică cu SUA şi alte state membre NATO pe o serie largă de probleme.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.