Practicile sectare proliferează în domeniul medical din Franţa

0

Georges Fenech, preşedintele Misiunii interministeriale de supraveghere şi luptă împotriva derivelor sectare /Miviludes/ se declară în favoarea interzicerii practicilor sectare care sunt extrem de periculoase, scrie ziarul Le Figaro în ediţia de miercuri (26 octombrie 2011).

În 2001, a fost votată o lege de luptă împotriva sectelor, numită „About-Picard”, care a generat atunci mai multe semne de întrebare legate de aplicarea sa. La zece ani de la intrarea în vigoare a acestei legi, s-a constatat că ea constituie un instrument juridic eficient. În virtutea dispoziţiilor acestei legi au fost emise treizeci şi cinci de condamnări şi aproape o sută de dosare sunt în faza de instrumentare.

Pentru unii aceste cifre par insuficiente, dar ele sunt mulţumitoare pentru Catherine Picard, preşedinta Uniunii Naţionale a Asociaţiilor de Protejare a Victimelor Sectelor (UNADFI). Legea începe să devină eficientă, potrivit acesteia, chiar dacă unii consideră că termenele de prescriere a faptelor sunt prea scurte, adică trei ani.

Foste victime ale sectelor afirmă că, în pofida faptului că s-au eliberat de acestea, influenţa lor este atât de mare că nu pot depune plângere decât după mai mulţi ani.

Totuşi, Hervé Machi, secretarul general al Miviludes, spune că nu se impune schimbarea acestei legi.

„Potrivit jurisprudenţei, termenul de prescriere curge de la ultima infracţiune”, afirmă acesta. Ceea ce le lasă suficient timp foştilor membri ale sectelor ca să reacţioneze.
Arsenalul juridic de luptă împotriva sectelor ar trebui totuşi completat cu interdicţii precise, potrivit preşedintelui Miviludes, Georges Fenech.

„Ar trebui interzise practicile şarlatanilor care sunt foarte periculoase”, afirmă acesta. Printre acestea se află şi „decodarea biologică”, o pseudoterapie care a făcut ca unele persoane suferinde de cancer să nu aleagă o îngrijire medicală corespunzătoare.

De altfel, practicile sectare au pătruns adânc în domeniul medical, afirmă deputatul Philippe Vuilque, preşedinte al grupului de studiere a sectelor din cadrul Adunării naţionale. În următoarea legislatură, acesta intenţionează să ceară crearea unei comisii de anchetă a sectelor şi sănătăţii publice.

„În afară de mişcările cunoscute, există în prezent o serie de mici organizaţii care promovează asemenea practici care pot produce adevărate drame”, spune Vuilque. Direcţia generală pentru sănătate va publica în curând lista practicilor neconvenţionale în scop terapeutic, fiecare practică fiind însoţită de diverse observaţii.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.