„Război civil” în dreapta franceză

0

În timp ce preşedintele Nicolas Sarzoky este ocupat la Bruxelles, iar alegătorii francezi îi întorc spatele în sondaje, incendiile din propria casă iau proporţii îngrijorătoare.

Partidul preşedintelui, Uniunea pentru o Mişcare Populară /UMP/, este asaltat de scandaluri, plecări şi săgeţi otrăvite între proprii membri.

Ultima pleacă de la premierul François Fillon, care a anunţat că se prezintă la alegerile legislative din 2012, ca pas prealabil la candidatura pentru primăria Parisului din 2014, notează joi (27 octombrie 2011) ziarul El Pais.

Încercând să-şi croiască un viitor departe de Matignon, dovedind că nu prea crede în victoria lui Sarkozy la alegerile prezidenţiale de anul viitor, Francois Fillon a pus ochii pe primăria Parisului.

Aspiraţiile sale aprofundează însă divizarea din nomenclatura partidului, unde fiecare încearcă să se descurce pe cont propriu. Rachida Dati, fost ministru de justiţie, actual europarlamentar şi primar al arondismentului VII din París, a criticat aspru decizia premierului Fillon, având în vedere că acesta îşi prezintă candidatura tocmai în circumscripţia electorală unde ea îşi desfăşoară campania electorală.

Dati s-a descărcat furioasă la postul Radio France spunând că Fillon „ar trebui să se ocupe de francezi în aceste vremuri grele decât decât cariera şi de chestiunile lui personale”.

Rachida l-a acuzat totodată că a angajat pentru această campanie o tânără de 27 de ani din actualul său cabinet pe post de consilier cu ideea de a-şi pregăti saltul în politica municipală.

Ea a dezvăluit, totodată, că premierul a impulsionat angajarea fiului unui aliat politic, pe post de consilier al Ministerului de Finanţe, pe vremea când Christine Lagarde, azi director al FMI, era la conducerea ministerului.

Acest atacat virulent al Rachidei Dati este cu atât mai îngrijorător cu cât ea a fost purtătoarea de cuvânt al lui Sarkozy în campania care i-a dat acestuia victoria în alegerile din 2007 şi era văzută de când a colaborat cu actualul şef al statului pe vremea când era ministru la Interne, ca simbol al modernităţii şi deschiderii UMP. Dati a explicat că sfidarea lui Fillon dovedeşte lipsă de democraţie şi metode care arată că lideri ai partidului nu respectă, nici alegătorii nici femeile.

Francois Fillon s-a apărat în faţa deputaţilor UMP afirmând că nu vrea să intre „în meschinării şi provocări” şi că cei care le proferează vor fi „aspru judecaţi de alegători”, subliniind că situaţia actuală interzice tuturor să intre în „nimicuri politice”.

Solidari cu al doilea lider al clanului, alţi responsabili ai majorităţii parlamentare, bărbaţi şi femei, au cenzurat-o pe Rachida Dati pentru că „pune în pericol unitatea partidului”.

Purtătoarea de cuvânt a guvernului, Valérie Pécresse, a apreciat însă că „venirea lui Fillon la primăria Parisului este un noroc pentru capitală” şi a criticat lipsa de respect arătată de Dati la adresa lui.

Arbitrul disputei va fi secretarul general al UMP, Jean-François Cope, care a subliniat că va trebui să joace rolul de „Cască Albastră şi să-i aşeze în jurul mesei pe cei care aparţin aceleaşi familii politice”.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.