Rezultatele finale ale alegerilor prezidenţiale, publicate cu o întârziere mare

0

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat în primele ore ale dimineţii de joi (27 octombrie 2011) rezultatele oficiale finale ale primului tur al alegerilor prezidenţiale care a avut loc duminica trecută în Bulgaria.

Comisia a programat pentru data de 30 octombrie un al doilea tur de scrutin, în care se vor confrunta candidatul partidului GERB Rosen Plevneliev şi cel al partidului socialist Ivailo Kalfin.

Potrivit datelor CEC, la urne s-au prezentat puţin sub 3,6 milioane de persoane din cele 6,9 de milioane care au avut drept de vot. Cu candidatul partidului la guvernare au votat 1,35 milioane de persoane, în timp ce cu cel al opoziţiei socialiste – 974 de mii. Pe locul al treilea s-a clasat fostul comisar european Meglena Kuneva, candidat independent, care a obţinut 470 de mii de voturi.

Rezultatele finale au fos publicate cu o întârziere de aproximativ 36 de ore faţă de termenul prevăzut de lege. CEC a încălcat legea, a întârziat să publice rezultatele, titrează joi cotidianul Trud.

Potrivit Codului Electoral, CEC era obligată să anunţe rezultatele finale la cel mai mult 48 de ore după închiderea urnelor, adică marţi la ora 21. Acest lucru nu s-a întâmplat însă din cauza întârzierilor la nivelul comisiilor electorale municipale.

Membrii acestor comisii au avut nevoie de mai mult timp pentru a primi procesele verbale şi buletinele de vot de la comisiile din secţiile de votare, având în vedere faptul că într-o zi au fost organizate două tipuri de alegeri: prezidenţiale şi locale.

La alegerile locale cele mai multe voturi au fost câştigate de candidaţii partidului GERB. Formaţiunea aflată la putere a câştigat cele mai multe locuri în consiliile municipale ale 20 din cele 27 centre judeţene.

Rezultatele partidului în alegerile locale sunt mai bune decât la ultimul scrutin din 2007. Alegerile au fost marcate însă de foarte multe probleme administrative şi mai multe partide de opoziţie au cerut deja anularea rezultatelor şi repetarea scrutinului.

O asemenea cerere va fi făcută şi de Partidul Socialist, cea mai mare forţă de opoziţie, în cazul alegerilor municipale la Sofia, anunţă parlamentarul Anton Kutev, citat de ziarul Dnevnik.

Kutev a motivat cererea socialiştilor prin faptul că doi parlamentari din partidul GERB, aflat la putere, au fost văzuţi la comisia electorală în momentul numărării voturilor, ceea ce este interzis de lege.

Socialistul crede că cei doi au fost acolo pentru a exercita presiuni asupra membrilor comisiei. Cotidianul sofiot Sega a publicat marţi o fotografie în care parlamentarul Stanislav Ivanov din partidul GERB este surprins cărând un sac cu buletine de vot, după alegerile prezidenţiale şi locale.

Fotografia este făcută în faţa sediului comisiei electorale municipale din Sofia, cu toate că legea interzice accesul reprezentanţilor partidelor politice acolo. Întrebat de ziarişti de ce căra saci cu buletine de vot, parlamentarul Ivanov a spus că a ajutat o femeie gravidă care făcea parte din comisie.

Ivanov a spus că a văzut că tânăra gravidă şi o bătrână poartă doi saci cu buletine de vot şi a decis să le ajute. El nu a putut explica însă de ce cele două femei lipsesc din fotografiile care au apărut în presă.

Presa sofiotă de joi aduce aminte că CEC a fost nevoită să prelungească cu o oră ziua de vot, care în mod normal ar fi trebuit să se încheie la orele 19.00, din cauza cozilor mari din faţa secţiilor din toată ţara. În câteva localităţi votarea a fost suspendată din cauza unor greşeli în buletinele de vot pentru primari şi consilieri locali.

Votarea a fost reluată după tipărirea unor noi buletine. Au apărut şi multe informaţii că buletinele în multe părţi sunt transparente, ceea ce compromite secretul votului.

Mulţi cetăţeni şi-au exprimat nemulţumirea că trebuie să stea la coadă pentru a vota. Nu au fost puţini cei care nu au putut vota pentru că numele lor nu s-a aflat pe listele de alegători.

Haosul a continuat şi în noaptea de după alegeri, precum şi în dimineaţa de luni, mai mulţi membri ai comisiilor electorale din secţiile de votare s-au dus acasă cu tot cu buletinele de vot, după ce s-au săturat să aştepte în faţa comisiilor municipale ca să predea sacii cu buletinele şi procesele verbale.

Alţii s-au culcat direct pe stradă, în faţa sediilor comisiilor, folosind sacii cu buletine drept un pat improvizat. Predarea buletinelor a continuat pe tot parcursul nopţii şi zilei de luni, terminându-se în unele oraşe luni seară.

Marina Belceva, şefa comisiei municipale de la Sofia, a spus că întârzierea a fost provocată de faptul că doar într-o oră la comisie au venit 5.000 de persoane, în plus în 80% dintre procesele verbale aduse de comisiile secţiilor au fost depistate greşeli care trebuiau corectate prin renumărarea buletinelor de vot.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.