EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

RMGC vrea să folosească iazul de decantare de la Roşia Montană şi pentru alte proiecte

4
Compania Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/ are în plan folosirea iazului de decantare construit pentru proiectul de la Roşia Montană şi pentru alte proiecte, precum cel de la Bucium, a declarat vineri, în cadrul unei dezbateri de specialitate, Ştefania Simion, activistă Alburnus Maior.„Cea mai mare problemă de mediu la Roşia Montană este facilitatea de management al deşeurilor.

Iazul de decantare ar avea o suprafaţă de aproximativ 600 hectare şi ar fi sursa cea mai mare generatoare de probleme de mediu. Compania care acum propune proiectul la Roşia Montană vrea să folosească acelaşi iaz de decantare şi pentru alte proiecte viitoare în zonă, cum ar fi cel la Bucium.Iazul de decantare de la Roşia Montană este construit pentru o cantitate de 250 milioane tone de steril. Exploatarea de la Bucium este mult mai mare decât cea de la Roşia Montană iar utilizarea iazului pentru cele două exploatări este extrem de nerealistă”, a apreciat Simion.

Ea a adăugat că o altă îngrijorare majoră faţă de proiectul de la Roşia Montană se referă la generarea de ape acide.

„Considerăm că impactul şi implicaţiile asupra patrimoniului cultural şi asupra drepturilor omului sunt majore. Noi, ca societate civilă, subliniem că pericolele acestui proiect sunt inerente. Generarea de ape acide este cea mai mare problemă care apare în cazul unei exploatări deschise, aşa cum este şi la Roşia Montană”, a subliniat reprezentanta Alburnus Maior.

La începutul lunii septembrie, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a afirmat că va propune acordarea avizului de mediu pentru exploatarea de la Roşia Montană doar dacă va fi convins că nu va exista niciun risc de poluare în zonă.

„Eu am spus acelaşi lucru de când am preluat acest minister, că dacă sunt convins sută la sută că nu va polua această investiţie, atunci o să propun către Guvern hotărârea prin care să se dea aviz de mediu. (…) Ce interesează pe toată lumea este ca la acel lac de acumulare, care va fi imens, dacă se va produce o surpare, ceva (…), apa de acolo va fi poluantă pentru râurile din România, Ungaria şi Serbia sau nu”, a spus Borbely.

RMGC este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva – cu 19,31%, Gabriel Resources – cu 80,46% şi alţi acţionari minoritari – cu 0,23%.
Compania ar urma să dezvolte cea mai modernă mină din România, la Roşia Montană, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

La începutul lunii iunie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie /ICCJ/ a emis o decizie definitivă şi irevocabilă prin care cere Ministerului Mediului şi Pădurilor /MMP/ să elibereze acordul de funcţionare în condiţii de siguranţă a Barajelor Cetate şi Corna, incluse în proiectul minier de la Roşia Montană.

Cele două avize fac parte din documentaţia necesară demarării viitoare a construcţiilor din cadrul proiectului minier. Unul dintre cele mai importante documente este acordul de mediu care urmează să fie obţinut în urma procedurii de evaluare a impactului asupra mediului de către MMP.

Compania RMGC a investit până în prezent 400 milioane de dolari în afacerea cu aur din România.

Pentru tratarea aurului extras de la Roşia Montană ar urma să fie folosită zilnic o cantitate de 40 de tone de cianură.

Delegaţia europarlamentară a PSD organizează vineri la Palatul Parlamentului dezbaterea cu tema „Adevăruri despre Roşia Montană”, la care invitat special este Jo Leinen, preşedintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European .

loading...

Citește și
4 Comentarii
 1. gigi47 spune

  Pentru tratarea aurului extras de la Roşia Montană ar urma să fie folosită zilnic o cantitate de 40 de tone de cianură.???
  DOAMNE OCROTESTE-I PE ROMANI !!
  Apropo ! Cica, dupa 1980 Ceausescu a fost in China, unde s-a intalnit cu Den Siao Pin, caruia ia povestit cum face el sa plateasca cele 12 miliarde de dolari imprumutati.
  – Am redus ratia de paine la 250 grame/zi, uleiul la 250 grame/luna, faina 1 kg/luna, 3oua/luna, orez500 gr/luna, emisiuni TV 4 ore/zi, caldura, lumina, apa 4 ore /zi
  – Bine Nicule, dar ce atata osteneala ? Cu cianura ai incercat ??

  Se pare ca va incerca ..urmasul lui !!

 2. Mirel spune

  O corectie „mica”: vor fi folosite 80.000 de tone. Ati citit bine. Este scris chiar in documentele RMGC depuse la Ministerul Mediului, dar nu evident ca nu spun asta in reclame.

 3. mitica spune

  TERIBIL, TERIBIL DE TOT!

 4. ligia spune

  probabil ca multi romani nu-si pot imagina ce inseamna un lac de 600 de ha, iar lacul asta e cu surprize…doze letale de cianura cat pentru juma de europa…
  speram ca dl ministru al mediului va avea indoieli cu privire la proiect si nu-si va condamna intreaga tara!
  vai de noi, unde s-a ajuns…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.