SUA invită două misiuni de monitorizare ale Moscovei pentru a demonstra că sistemul antirachetă nu ameninţă Rusia

0

Rusia şi SUA continuă să facă încercări pentru a debloca negocierile referitoare la apărarea antirachetă, Washingtonul propunând experţilor ruşi să viziteze sediul Agenţiei de apărare antibalistică din California şi să participe la testele americane planificate în primăvara lui 2012, scrie Kommersant în ediţia de joi (27 octombrie 2011).

În acest fel, Washingtonul vrea să demonstreze Moscovei că segmentul sistemului antirachetă desfăşurat în Europa nu ameninţă potenţialul său de descurajare nucleară, precizează Kommersant.

Experţii Ministerului rus al Apărării spun că vor lua parte la teste doar dacă li se va garanta ferm că vor avea posibilitatea să utilizeze echipamente speciale ruseşti la măsurarea caracteristicilor sistemului de apărare antirachetă.

Potrivit Kommersant, şeful Agenţiei americane de apărare antirachetă, Patrick O’Reilly, menţionează în invitaţia adresată părţii ruse că experţii de la Moscova pot aduce propriile ustensile şi studia toţi parametrii tehnici ai sistemului.

„E timpul să înlăturăm toate divergenţele privind parametrii tehnici ai sistemului şi să încetăm să mai politizăm această temă”, afirmă surse diplomatice apropiate Alianţei Nord-Atlantice. Totuşi Rusia nu este gata să accepte propunerea SUA.

„Noi credem în rezultatele acestor teste. Să presupunem că specialiştii noştri vor verifica cu exactitate parametrii, dar cine garantează că indicatorii nu se vor schimba în viitor?”, explică surse din Ministerul rus al Apărării.

„SUA i-au invitat pe specialiştii ruşi cu tot cu propria aparatură la baza Agenţiei pentru apărare antirachetă din Colorado-Springs, ca să se poată convinge că sistemul antibalistic nu ameninţă Rusia. Dar Moscova nu a dat încă un răspuns”, au declarat surse diplomatice din unul din statele NATO, citate de publicaţia rusă.

Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, care coordonează negocierile privind apărarea antirachetă, a confirmat că Washingtonul le-a făcut anumite propuneri experţilor ruşi, dar a refuzat să comenteze conţinutul acestora, făcând trimitere la caracterul confidenţial al iniţiativei Washingtonului. Şi Departamentul de Stat al SUA a refuzat să comenteze pe această temă.

Potrivit Kommersant, Washingtonul propune organizarea a două misiuni de monitorizare. Prima misiunea ar consta dintr-o delegaţie a Ministerului rus al apărării, condusă de adjunctul ministrului, Anatoli Antonov.

Americanii intenţionează să-i pună la curent pe Antonov şi pe subalternii săi cu activitatea agenţiei, să organizeze un briefing despre posibilităţile desfăşurării sistemului antirachetă.

A doua misiune ar fi mai importantă: SUA i-au invitat pentru prima oară pe specialiştii ruşi la testarea radarelor şi a dispozitivelor antirachetă, care va avea loc în primăvara anului viitor pe litoralul Oceanului Pacific. In cadrul antrenamentelor, americanii vor lansa interceptoare de rachete de pe unul din poligoanele din California sau Alaska spre ţinte deasupra oceanului.

Experţii presupun că invitaţia americanilor are sens. „Problema apărării antirachetă este politizată atât din partea Rusiei, cât şi a Americii. Este foarte important ce date iniţiale se folosesc pentru calcule. Şi aici sunt puncte de vedere diferite. Dacă am elimina aceste probleme, se poate ajunge la un numitor comun”, a declarat directorul Centrului de studii socio-politice, Vladimir Evseev.

„Există interdicţii concrete privind elementele antirachetă utilizate de SUA, există caracteristici şi, dacă acestea sunt analizate, se poate spune cu obiectivitate dacă este sau nu posibilă captarea rachetelor balistice intercontinentale ruseşti”, a adăugat Evseev.

Potenţialul sistemului american antirachetă ar putea fi evaluat cu succes de analiştii Institutelor de cercetare ştiinţifică ale Ministerului Apărării, care se ocupă din perioada sovietică şi până astăzi de acest domeniu.

Dar se pare că Rusia nu este gata acum să accepte invitaţia americanilor. Instituţiile de la Moscova, implicate în negocierile cu SUA, explică refuzul în diferite feluri. „Nu prea credem în rezultatele acestor teste. Să presupunem că specialiştii noştri vor verifica cu exactitate parametrii, dar cine garantează că indicatorii nu se vor schimba în viitor?”, explică surse din Ministerul rus al Apărării.

Un alt funcţionar a declarat că Moscova nu înclină să aibă încredere în rezultatele ce ar urma să fie relevate în timpul posibilei vizite în Colorado Springs.

„Reprezentantul Rusia la NATO, Dmitri Rogozin, a mers acolo în iunie şi nu a rămas prea încântat”, a spus interlocutorul ziarului Kommersant.

Rogozin însuşi a afirmat că vizita sa semăna „cu o excursie la planetariu”. „Imediat ce intram în sală, pe monitoare apărea ‘Bine aţi venit, ambasadorule Rogozin”. Nu înţeleg la ce bun să vadă militarii noştri acest show!”, a spus diplomatul rus.

El a precizat că specialiştii americani au încercat să îl convingă de faptul că este imposibilă interceptarea rachetei în segmentul de lansare din traiectoria acesteia, de aceea apropierea bazelor SUA de frontierele Rusiei nu ameninţă potenţialul de descurajare nucleară al Moscovei.

„Specialiştii noştri sunt convinşi că este mult mai eficient să loveşti o rachetă tocmai în segmentul de lansare, până când nu şi-a luat viteză, iar interceptarea dincolo de stratul atmosferic – astea sunt poveşti. Aşa că americanii nu au putut să-mi schimbe convingerile”, a adăugat Rogozin.

Invitaţia adresată Moscovei de a participa la testările din Pacific trezeşte şi mai multe întrebări. „Noi suntem de acord să mergem doar dacă ne dau posibilitatea reală de a ne fixa acolo instalaţiile telemetrice. Dar din câte ştim, Congresul a interzis recent accesul specialiştilor ruşi cu asemenea echipamente. La întrebările noastre cum intenţionează americanii să ocolească aceste interdicţii juridice, aceştia ne roagă să ne relaxăm şi să acceptăm totul. În consecinţă, ne vor propune să venim cu binoclurile noastre şi să avem încredere în rezultatele detectoarelor americane”, afirmă un diplomat rus.

În sfârşit, diplomaţii explică motivele politice ale refuzului. „SUA consideră că însăşi cooperarea în domeniul apărării antirachetă în diferite forme serveşte drept garanţie că sistemul nu este îndreptat împotriva Rusiei. Nouă ni se pare naivă această abordare”, a declarat Serghei Riabkov. „Ne-am convins nu o dată cum declaraţiile se pot schimba în timp. De aceea, avem nevoie de o bază solidă”, a subliniat diplomatul.

Moscova insistă în continuare asupra semnării unor garanţii juridice, care ar stabili că sistemul american antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei. Fără aceasta, discutarea parametrilor cooperării nu are nicio perspectivă, spune Moscova. „Noi suntem concentraţi asupra altui aspect şi nu putem discuta aspecte secundare, care trebuie să vină după cel principal”, a mai spus Riabkov.

Experţii sunt de părere că refuzul Moscovei arată dorinţa sa de a utiliza în continuare tema apărării antirachetă în tocmeala politică cu SUA şi cu alte state membre NATO într-o serie de alte probleme.

„Cât timp nu sunt convenite caracteristicile, există posibilitatea unei tocmeli politice. Rusiei îi convine situaţia nu doar pentru desfăşurarea negocierilor legate de apărarea antirachetă, ci şi privind limitarea armelor strategice ofensive sau privind Iranul”, spune Vladimir Evseev. Dar, potrivit experţilor, Moscova trebuie să se grăbească.

„Dacă acum nu vom accepta această propunere, se pare că nu vom putea ajunge la un consens încă un an şi jumătate. În SUA începe campania electorală, iar preşedintele Barack Obama va fi supus unei presiuni puternice”, a adăugat expertul rus.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.