EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

„The European Dream”. Cum îşi vor spăla băncile pierderile din banii noştri

0

– Joi dimineata, in jurul orei 5, ora Romaniei, bancile din Europa au iesit din criza. Odata cu anuntul lansarii programului de sustinere a sistemului bancar european, bancherii si-au vazut visul cu ochii. Au convins politicienii sa plateasca, din banul public, creditele neperformante din epoca boom-ului financiar.

In Statele Unite, cand a izbucnit criza, bancile si marile corporatii au fortat, practic, autoritatile sa le „imprumute” peste 700 miliarde de dolari, pentru a-si rezolva problema imprumuturilor neperformante. Bineinteles, banii au venit din taxele si impozitele platite de americani. Acum, istoria se repeta, de aceasta data in Europa, scrie dailybusiness.ro.

Consultantul financiar Ionel Blanculescu este unul dintre cei care crede ca dictatura banului s-a impus si de aceasta data, dupa modelul american.

„Modul grobian, cinic, primitiv, in desconsiderarea cetateanului european, prin care lideri vremelnici ai acestei uniuni de paie incearca sa rezolve o criza fara precedent, a datoriilor suverane, nu reprezinta altceva decat piatra de temelie la dezintegrarea Uniunii Europene, o forma fara fond, condusa de personaje ghidate de interese marunte, de grup si nu de idealuri si credinte”, se arata pe blogul lui Blanculescu.

Si analistul Ilie Serbanescu vede „aspectele nevazute” ale acordului de la Bruxelles. „Au decis sa tipareasca bani, sa se imprumute din tarile emergente, de la FMI, pentru a salva bancile”, a spus Serbanescu. „Nu Grecia a fost problema care trebuia rezolvata, ci bilanturile contabile negative ale bancilor”, a adăugat acesta.

Cati bani vor pleca din Fondul European de Stabilitate (acest pseudo-FMI european) catre banci? Potrivit datelor Autoritatii Bancare Europene, 70 de banci europene au nevoie de un capital suplimentar de 106 miliarde euro.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.