EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Un colac de salvare pentru opoziţia de stânga din Ungaria: noua formaţiune DK

Opoziţia politică de stânga din Ungaria a fost zguduită în cursul weekend-ului trecut de formarea unui nou partid, care speră să elimine conservatorii aflaţi la guvernare în alegerile generale din 2014, scrie Wall Street Journal în ediţia de miercuri (26 octombrie 2011).

Sâmbătă, 22 octombrie, a fost creată Coaliţia Democratică, sau DK, un grup desprins din Partidul Socialist Ungar /MSZP/ condus de fostul premier Ferenc Gyurcsany, care încearcă frenetic să reintre în primele rânduri ale curentului politic principal.

Gyurcsany este singurul premier din istoria Ungariei democratice, care a realizat realegerea partidului său în scrutinul din 2006, dar mandatul său este mai bine ţinut minte pentru revoltele de stradă, o rupere a coaliţiei de guvernare, precum şi efectele crizei din 2008, toate acestea ducând la demisia sa în cele din urmă.

De atunci a păstrat un profil scăzut în contextul în care partidul aflat în opoziţie anterior, Uniunea Tinerilor Democraţi /Fidesz/ a ajuns la putere, obţinând o majoritate parlamentară de două treimi în 2010 şi determinând scăderea popularităţii MSZP.

Fidesz a păstrat un avans puternic în sondaje şi nu există vreun indiciu de concurent viabil până în prezent, având în vedere că partidele de opoziţie sunt de multe ori ocupate să lupte între ele.

Deşi DK este departe de a fi un concurent serios, formaţiunea ar putea strânge capital politic de pe urma atractivităţii personale a lui Gyurcsany, având în vedere că acesta se bucură încă de un sprijin considerabil, în special în rândul alegătorilor adulţi.

Acest lucru se întâmplă mai ales deoarece MSZP nu a fost capabil să-şi revină de la înfrângerea zdrobitoare din 2010, în timpul căreia Gyurcsany şi-a criticat continuu liderii pentru incapacitatea de a reinventa partidul.

DK, alături de alte partide de opozitie ar putea spera, de asemenea, să vadă crescând criticile de acasă şi din străinătate împotriva premierului Viktor Orban şi a politicilor economice ale cabinetului său precum şi faţă de retorica sa uneori populistă.

Dar Orban poate dormi încă liniştit în ceea ce priveşte rata de aprobare a sa, în contextul în care Fidesz este încă bine situat în top cu 30% sprijin al populaţiei totale, iar MSZP se află pe un al doilea loc distant cu 10%, potrivit unui sondaj realizat de Fundaţia Szazadveg. Un alt sondaj, realizat de institutul Tarki, plasează Fidesz la 23%, dar chiar şi aici MSZP trenează la 10%.

Deşi sprijinul de care se bucură Fidesz a scăzut semnificativ de la obţinerea victoriei de către formaţiune, alegătorii pe care i-a pierdut au ales, după cât se pare, apatia în locul susţinerii altui partid.

Szazadveg a declarat că doar 48% dintre respondenţii de la ultimul său sondaj au spus că sunt siguri că vor participa dacă alegerile ar fi organizate acum.

Nou creatul DK din desprinderea de Gyurcsany şi alte partide speră acum că trei ani este o perioadă suficient de lungă pentru a schimba procentele din sondajele de opinie care îi privesc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata