EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Vasile Astărăstoae: Fenomenul plecării medicilor este îngrijorător

0
Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat, joi, în cadrul Adunării Generale a CMR pentru alegeri în Comisia Superioară de Disciplină, că fenomenul plecării medicilor este în creştere, aceasta în condiţiile în care în România numărul medicilor la mia de locuitori este de 1,9 şi 2,2 cuprinzând şi stomatologi, în timp ce media europeană este de 3,7 la mia de locuitori.Preşedintele CMR a spus că medicii îşi doresc pentru realizarea profesională care depinde strict de munca şi profesia lor venituri corespunzătoare şi un respect din partea societăţii. Acesta a făcut referire la faptul că ”asistăm în continuare la o subfinanţare cronică a sistemului de sănătate, incoerenţă, inegalitate şi inechitate”.

”România a alocat totdeauna cea mai mică sumă din PIB dintre ţările civilizate, în timp ce ţările din centrul şi estul Europei alocă 5-6% din PIB”, a spus Astărăstoaie.

Preşedintele CMR s-a referit şi la faptul că autorităţile afirmă că cheltuielile au crescut de şase ori, la fel şi consumul de medicamente, şi totuşi România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte consumul de medicamente, având în continuare o morbiditate foarte mare.

”Consumul de medicamente, potrivit statisticilor, arată că în România acesta este de 70 de ori mai mic decât în celelalte ţări europene. Şi în ceea ce priveşte salarizarea personalului medico-sanitar are unul dintre cele mai mici salarii câştigând mai puţin cea decât un secretar comunal. În plus, medicii au mai primit o recomandare după intrarea în Uniunea Europeană – aceea de a pleca din ţară”, a mai adăugat preşedintele CMR.

Şi ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau, a spus că fenomenul plecării medicilor este îngrijorător, adăugând că soluţiile trebuie căutate împreună cu CMR şi cu alte structuri.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.