Visele pot fi citite pentru prima dată, cu un computer tomograf

[block]1[/block]

– Lumea secretă şi misterioasă a viselor ar putea fi în curând descifrată. Cercetători inovatori în neurologie au început deja să citească gândurile oamenilor treji, însă acum, o echipă ia în calcul faptul că ar putea explora chiar şi visele, cu ajutorul unor metode asemănătoare, prezintă [block]0[/block].

Pentru a descoperi dacă visele ar putea fi citite în acelaşi fel ca şi gândurile persoanelor treze, Michael Czich şi Martin Dresler de la Institutul Max Planck din Munchen, Germania, şi colegii lor au încercat o serie de tehnologii de monitorizare a creierului unor visători lucizi.

Dresler spune că un vis lucid este „pur şi simplu un vis în care realizezi că visezi”. Abilitatea rară de a „se trezi” în timp ce încă se află într-un vis şi de a putea să-şi controleze acţiunile, şi visele, face din visătorii lucizi un „bun de preţ” pentru cercetătorii viselor: ei sunt singurii oameni care, în mod credibil şi în timp real, comunică ce anume visează, de obicei prin mişcările ochilor.

După ce au reuşit să găsească şase persoane care susţineau că au vise lucide aproape în fiecare noapte, echipa a folosit atât scanare RMN, cât şi spectroscopie aproape-infraroşie, pentru a observa activitatea cerebrală a fiecărei persoane în parte, în timp ce încleştau o mână cât erau treji. Apoi cercetătorii au comparat acest lucru cu activitatea cerebrală asociată cu imaginarea încleştării aceleiaşi mâini, şi cu încleştarea mâinii într-un vis lucid.

Cum era de aşteptat, nu a fost simplu să ştie când voluntarii visau că încleştează mâna. Grupul a folosit o combinaţie de metode de monitorizare cunoscute ca polisomnografie, pentru a verifica dacă participanţii se aflau în starea de somn cu mişcare rapidă a ochilor (REM), cea în care avem mare parte din vise.

Acest lucru a implicat măsurarea activităţii cerebrale, urmărirea mişcărilor oculare şi monitorizarea muşchilor bărbiei, care sunt paralizate în timpul somnului REM.

În acelaşi timp, echipa a monitorizat activitatea cerebrală a visătorilor folosind pe rând scanare RMN sau spectroscopie aproape-infraroşie. Ambele tehnici arată care zone ale creierului sunt active prin măsurarea sângelui oxigenat.

Pentru a anunţa cercetătorii când au intrat în visul lucid şi când încleştau intenţionat o mână în vis, fiecare participant era instruit să îşi mişte ochii de la stânga la dreapta de un anumit număr de ori. Chiar şi când visau că încleştează mâna, visătorii lucizi nu încleştau mâna în realitate.

Însă, experimentul s-a dovedit în continuare dificil. Czisch pune că „participanţii trebuiau să adoarmă într-un scaner, să ajungă în starea de somn REM şi să intre într-un vis lucid îndeajuns de stabil pentru a putea culege informaţii şi date”.

Ca şi rezultat, echipa a reuşit să investigheze doar două vise experimentate de visători diferiţi.

În ambele cazuri, echipa de cercetători a reuşit să identifice activitatea cerebrală asociată cu mâna încleştată, ceea ce s-a dovedit a fi foarte asemănătoare cu cea înregistrată în momentul în care aceştiau şi-au imaginat că încleştează mâna.

„Acesta este un studiu de dovedire a conceptului, şi furnizează prima dovadă că poate fi posibilă utilizarea imagisticii cerebrale pentru a putea citi conţinutul visului unei persoane”, spune Czisch.

Daniel Erlacher de la Universitatea din Bern, Elveţia, care descrie studiul ca fiind „o lucrare genială”, este de acord cu Czisch.

„Dacă reuşim să avem o citire detaliată a funcţiilor cerebrale şi aflăm ce anume reprezintă fiecare, atunci putem citi visele”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.