AstraZeneca, pusă sub acuzare într-un caz de corupţie din Serbia

Grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca a primit o acuzaţie penală de la autorităţile sârbe, ca parte a unei anchete care se extinde, privind o presupusă mituire de companii farmaceutice din Serbia.

Grupul a declarat că a depus obiecţii juridice la instanţele de judecată cerându-le să renunţe la acţiuni, având în vedere că a primit în luna august acuzarea care se referă la „presupuse plăţi nepotrivite pentru medici”, informează Financial Times în ediţia de joi (27 octombrie 2011).

Măsura survine după arestarea, anul trecut, la Belgrad, a unor înalţi oficiali de la Institutul de Oncologie şi Radiologie, precum şi a unor şefi de la birourile din Belgrad ale AstraZeneca, Roche, Actavis, Sanofi-Aventis şi PharmaSwiss, în temeiul unor plăţi de aproximativ 550.000 de euro pe parcursul perioadei 2007-2009.

Demersul are loc în contextul în care autorităţile din SUA şi Marea Britanie şi-au intensificat investigaţiile privind presupuse acte de corupţie în afara graniţelor, fapt ce a condus deja la un acord privind plata unei amenzi de 70 de milioane de dolari convenit cu Johnson&Johnson la începutul acestui an, pentru abateri comise în Grecia, România şi Polonia.

Informaţiile au apărut într-un moment în care AstraZeneca a dat publicităţii rezultatele din trimestrul al treilea, în conformitate cu aşteptările, în timp ce a dezvăluit un profit net mai mare, între 7,20 dolari şi 7,40 dolari pe acţiune. Compania a menţionat ca parte a motivaţiei pentru creştere mişcări favorabile ale cursului de schimb şi mai puţine acţiuni în circulaţie după recente buy-backs¬uri.

În expuneri recente cu privire la litigiu, compania a declarat, de asemenea, că a primit la începutul acestei luni o citaţie de la Ministerul Justiţiei din SUA, „în legătură cu o investigaţie privind posibila prezentare de informaţii false sau improprii de stabilire a preţurilor la Centre pentru Servicii Medicare şi Medicaid”.

„Am prezentat un venit din al treilea trimestru şi câştiguri de bază în conformitate cu aşteptările noastre”, a declarat David Brennan, directorul executiv al AstraZeneca.
Compania a raportat profituri înainte de impozitare de 4,2 miliarde de dolari, o creştere de 85% faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Creşterea a fost de 86%, la rate de schimb constante.

Grupul, care a fost retrogradat de Merrill Lynch, în iulie, după o analiză dezamăgitoare a efectelor medicamentului Crestor pentru reducerea nivelului colesterolului, a indicat o creştere „puternică” a veniturilor pentru diferite medicamente, printre care şi Crestor şi medicamentul anti¬psihotic Seroquel pentru tratamentul tulburării bipolare.

Analiza de la Goldman Sachs a remarcat faptul că vânzările „celor mai multe produse-cheie au fost în linii mari în conformitate cu aşteptările”. Vânzările medicamentului Crestor au încetinit în acest an, în timp ce versiunile generice ale Lipitor, un medicament concurent produs de Pfizer, urmează să fie puse în vânzare curând.

Venitul a fost de 8,2 miliarde de dolari în primul trimestru, cu 4% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile au scăzut cu 2% în termeni monetari.

Comentând rezultatele, James Dawson, analist de investiţii la compania de brokeraj Charles Stanley, a declarat: „În principiu, este în conformitate cu ceea ce am sperat, cu veniturile şi profitul de bază la nivelurile aşteptate”.

„Este interesant de notat faptul că AstraZeneca prezintă o creştere clară în cercetare şi dezvoltare în raport cu vânzările, în contrast cu cifrele recente ale GlaxoSmithKline. Acest lucru dă speranţe pentru veniturile viitoare”, a continuat el.

În pofida presiunii generale din partea investitorilor din industria farmaceutică pentru reducerea cheltuielilor din cercetare, AstraZeneca a raportat o cercetare de bază şi o dezvoltare trimestrială de 1,1 miliarde dolari, în creştere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea a fost de 10% în termeni monetari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.