Băncile încep să se lepede de activele imobiliare toxice

0

– Semnalele date de bănci în ultimele luni trasează o direcţie spre ceea ce unii consultanţi numesc „adevărata prăbuşire a pieţei imobiliare“. După trei ani de amânare a dezastrului, inevitabilul este pe cale să se producă. Valul de falimente va lovi dezvoltatorii imobiliari mult mai puternic în următorii doi ani.

Pe fondul discuţiilor despre o adâncire a crizei economice globale, cererea de declanşare a procedurii insolvenţei depusă de Alpha Bank pe numele dezvoltatorului Asmita Gardens a zdruncinat piaţa imobiliară din temelii. Este primul caz în care banca solicită falimentul unui ansamblu rezidenţial de proporţii, pe care are o expunere de circa 70 de milioane de euro.

Proiectul realizat pe vârful „bulei“ imobiliare este cel mai scump ansamblu rezidenţial din ţară, în care investitorii au îngropat circa 120 de milioane de euro. Preţul la care se vând aceste apartamente depăşeşte 1.600 de euro pe metru pătrat, mult peste media preţurilor la care se ofertează astăzi unităţile locative noi. În cazul pronunţării falimentului, proiectul urmează a fi scos la licitaţie, pentru a fi preluat de alt investitor. Până acum, situaţiile de acest gen au demonstrat că băn­cile nu reuşesc să îşi recupereze nici jumătate din valoarea creanţelor.

Bancherii recunosc faptul că, în a doua parte a acestui an, au început negocierile pentru vânzarea unui volum mai mare de creanţe garantate şi vorbesc tot mai des despre crearea unor portofolii bancare de creanţe a căror valorificare să fie dirijată de bancă în momentul oportun. Acest moment este aproape, în opinia consultanţilor imobiliari, piaţa urmând a fi inundată, în următorii doi ani, de proiecte falimentate, pentru care singura soluţie rămâne scoaterea la licitaţie, scrie Capital.ro.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.