EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Cadourile nefolositoare ale lui Gaddafi

0
Un cal cu talie necorespunzătoare, fiind pur şi simplu prea mic, şi un cort banal care zace în magazia Palatului El Pardo, este tot ceea ce a mai rămas din Gaddafi în Spania, notează luni ziarul ABC.

Calul Al-Naher-Al-Jaled – Fulgerul Liderului – are o descendenţă ilustră. Ar fi putut câştiga un trofeu, dacă soarta lui nu se schimba când preşedintele Moammar el Gaddafi i l-a dăruit lui Jose Maria Aznar, în septembrie 2003, în vizita pe care premierul spaniol de atunci a făcut-o la Tripoli. Era un eveniment important: prima reuniune a lui Gaddafi cu un lider occidental, după ce ONU ridicase sancţiunile impuse Libiei.

Fulgerul Liderului, de rasă arabo-berberă, a ajuns în Spania însoţit de o delegaţie, iar câteva zile mai târziu era instalat în noua lui casă: Escadronul de Cavalerie al Gărzii civile cu sediul în Valdemoro. Şi aici a rămas pentru că nici palatul La Moncloa nici Patrimoniul Statului nu au grajduri proprii. Şi tot aici se află după opt ani.

Încă un amănunt, Fulgerul Liderului, de culoare roşcat-libian, este nobil, dar mic de statură, aproape că pare un ponei. Are o înălţime de doar 1,48 m, o statură mult mai mică decât cea a cailor folosiţi de cavalerie pentru sarcinile de securitate, manifestaţii, sau de păstrare a ordinii publice. ‘Nu este calul cel mai potrivit pentru o desfăşurare de acest gen. Ar stârni mai degrabă râsul’, spun ironic cei care cunosc calul care împarte grajdul cu alţi 150 de cai.

Cum nu poate ieşi pe stradă alături de ceilalţi, el este folosit pentru a-i învăţa şi a-i dresa pe cei nou veniţi la Escadron, ca un cal de antrenament. Are deja zece ani, dar soarta lui va fi diferită de cea a semenilor săi. Ceilalţi cai se vând când împlinesc în jur de 15 ani, ‘Fulgerul’ este însă proprietate naţională şi va muri în boxa lui, înconjurat de cei care l-au hrănit şi l-au îngrijit de când a devenit spaniol. Cortul nu este însă un cadou al liderului libian. Însuşi Gaddafi ştia că un asemenea cort de campanie nu era demn de făcut cadou, cu atât mai puţin unui şef de stat.

Nici măcar el nu a vrut să stea în el. Astfel încât, când a venit în Spania în decembrie 2007 pentru o vizită de stat, cei care l-au însoţit i-au luat lucrurile şi l-au lăsat gol în curtea palatului El Pardo. Gaddafi a dormit într-o cameră confortabilă din clădire, dar îl plăcea să primească vizite în acel cort simplu, pentru a lăsa impresia că aşa este el în realitate. Pe de altă parte, el a cerut să fie adus şi un miel în cort. Behăiturile lui s-au auzit în timpul intonării celor două imnuri de stat la recepţia oficială. Din miel nu a mai rămas nimic nimic, l-au mâncat.

Câteva zile mai târziu, garda regală a demontat cortul iar Casa Regală l-a oferit altor instituţii, în caz că îl dorea cineva. Ministru culturii de atunci, Cesar Antonio Molina, a confirmat într-o scrisoare că îl va destina ‘în scopuri didactice’ viitorului Muzeu Naţional de Etnografie care urma să fie deschis la Teruel. Dar cortul nu a mai ajuns acolo. Odată cu criza a dispărut şi proiectul muzeului iar cortul încă mai aşteaptă, înfăşurat într-un sac, în magazie.A

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.