EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Coaliţia ar putea decide săptămâna viitoare angajarea răspunderii Guvernului pe legea promovării judecătorilor la ÎCCJ

0

Coaliţia de guvernare ar putea să decidă, săptămâna viitoare, ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea pe proiectul legii privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au declarat,  surse din coaliţie, după şedinţa de luni, la care a participat şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Deputatul minorităţilor naţionale, Ovidu Ganţ, a confirmat că Predoiu a prezentat coaliţiei situaţia din justiţie, însă ministrul va reveni şi lunea viitoare la şedinţa liderilor politici de la Putere pentru a prezenta un întreg set de măsuri care să se refere şi la legea privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte, dar şi proiectele legislative privind aplicarea codurilor juridice.

Măsurile legislative trebuie, însă, luate până în luna februarie 2012, când este aşteptat următorul raport intermediar a Comisiei Europene în Mecanismul de Monitorizare şi Verificare pe Justiţie (MCV).

„Ministrul Predoiu trebuie să vină lunea viitoare să prezinte toată problematica pe MCV. Totul e posibil, dar trebuie să vedem calea cea mai potrivită soluţie din punct de vedere politic şi care să corespundă şi termenului pentru februarie pentru noul raport MCV”, a declarat, Ovidiu Ganţ.

O altă variantă care este luată în considerare este şi emiterea de către Guvern a unei ordonanţe de urgenţă care să conţină prevederile legii pentru promovarea judecătorilor la ÎCCJ, însă trebuie analizat dacă procedural este posibilă această variantă, au mai precizat sursele politice.

De asemenea, liderii coaliţiei de guvernare au analizat şi problema Legii asistenţei sociale şi cel mai probabil proiectul va fi lăsat să fie adoptat tacit de Senat, după care va fi introdus în procedură de urgenţă în dezbaterea Camerei Deputaţilor, unde Puterea dispune de o majoritate mai confortabilă.

„Vom trece probabil tacit asistenţa socială, vine la Cameră şi o votăm, deci nici vorbă de asumare a răspunderii pe acest proiect”, a precizat deputatul Ganţ.

Preşedintele Traian Băsescu s-a exprimat recent, într-o emisiune la TVR1, pentru ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea pe legea de promovare a judecătorilor la Curtea Supremă şi pe legea asistenţei sociale.

Proiectul de lege privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte a fost respins de Senat, în calitate de for decizional, dar puterea a cerut reluarea votului, din motive procedurale, însă liderii de grupuri parlamentare ale Opoziţiei au refuzat, astfel încât proiectul, în forma actuală, ar mai putea fi relansat în dezbaterea parlamentară doar în sesiunea viitoare, fapt ce incomodează Guvernul în perspectiva raportului MCV din februarie.

Proiectul legii asistenţe sociale este tergiversat la Senat, unde puterea dispune de o majoritate fragilă, însă termenul de adoptare tacită este la începutul lunii noiembrie.

Această lege este cerută în cadrul angajamentului cu Fondul Monetar Internaţional, proiectul trebuind să fie adoptat de Parlament până la finalul lunii septembrie 2011.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.