Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Ceahlău – reuniune cu huligani la uşă şi ameninţări cu moartea

3
– La hotelul familiei Tărâţă,  locul unde s-a desfăşurat întrunirea, au venit neinvitaţi şi patroni ai gaterelor şi pensiunilor, în încercarea de intimidare a membrilor Consiliului
Preşedintele Consiliului susţine că un şef al hotelul l-a ameninţat că „îi ia gâtul”, pentru că este împotriva pârtiei

– Şeful CJ Neamţ, Vasile Pruteanu, nu s-a putut abţine să nu-şi etaleze calităţile de secretar PCR

– Deşi este soţia unui iniţiator şi susţinător „habotnic” al proiectului, Beatrice Papalicef a realizat un aşa-zis studiu despre impactul pârtiei de schi asupra florei şi faunei

– Proiectul privind pârtia de schi a fost respins cu scorul de 7 la 6
Profesorul universitar Ion Iordache, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Ceahlău, acuză mai multe nereguli în organizarea reuniunii acestui for ştiinţific de către Administraţia Parcului Naţional Ceahlău, care s-a desfăşurat, duminică, 30 octombrie, în Staţiunea Durău.

Mai exact, în sala de conferinţe a Hotelului Bistriţa (foto), proprietatea familiei deputatului Culiţă Tărâţă, cel care, recent, a făcut presiuni asupra membrilor Consiliului Ştiinţific să aprobe amenajarea pârtiei în zona de protecţie totală, dându-le telefoane spre a-i „lămuri“.

„Au fost deficienţe de organizare ofensatoare, ne-am simţit umiliţi şi terfeliţi. Au fost puse la cale nişte mârşăvii greu de imaginat“, a declarat Ion Iordache.
Gateriştii, aduşi pentru intimidarea „adversarului”
Cea mai gravă situaţie a fost ameninţarea cu moartea proferată la adresa preşedintelui Consiliului Ştiinţific. „Un şef de la hotelul în care a fost ţinută şedinţa m-a ameninţat că «îmi ia gâtul», pentru că sunt împotriva pârtiei. Este o problemă penală, dar nu am timp de astfel de mizerii“, a precizat Ion Iordache.

Una dintre deficienţele de organizare a fost chiar desfăşurarea şedinţei într-o sală de hotel.

„Am solicitat conducerii Administraţiei ca şedinţa să nu fie organizată într-un restaurant, ci, eventual, chiar în clădirea Administraţiei, unde există o sală de consiliu, pentru că am fost avertizat că vor fi aduşi patronii gaterelor şi pensiunilor din zonă, ca să ne arate ei cine sunt.

Aşa s-a şi întâmplat, căci vreo 11 persoane au pătruns în sala în care se desfăşura şedinţa şi au început să vocifereze. Am fost nevoit să le cer să evacueze sala şi le-am promis că vom sta de vorbă cu ei după ce se termină şedinţa. Turbulenţii au rămas după uşă şi au tras cu urechea la discuţii, iar la ora 14.00, fără să mai aştepte să se termine lucrările, au început din nou să facă scandal“, a declarat profesorul Iordache.

Pruteanu a uitat că nu este şef decât la CJ

Vasile Pruteanu, vizibil afectat de scandalurile în centrul cărora se află pe paginile unor publicaţii, galben şi şchiopătând uşor, a întârziat la şedinţa la care a ţinut să participe, ca un om important ce este. De îndată ce a fost acceptat, prin vot, la şedinţă, a încercat să se bage în discuţii, încercând să influenţeze mersul acestora. A fost nevoie să i se explice că el conduce şedinţele Consiliului Judeţean, nu pe cele ale Consiliului Ştiinţific, care are alt preşedinte.

Un alt element de presiune a fost cheltuirea diurnei membrilor Consiliului Ştiinţific de către organizatori. „Am fost la contabila şefă a Administraţiei să cer diurna cuvenită, care este de 13 lei. Mi s-a spus că a fost deja cheltuită pe apă minerală şi alune“, a mai precizat profesorul universitar Ion Iordache.

Incompatibilitate „cât Ceahlăul”

Acesta mai susţine că soţia lui Raul Papalicef, Beatrice Papalicef, nu putea fi prezentă la şedinţa Consiliului Ştiinţific şi că realizarea de către ea a aşa-zisului studiu despre impactul pârtiei de schi asupra florei şi faunei intră în zona incompatibilităţii.

„Ea este colaborator extern, nu este numită biolog al Parcului şi, deci, nu poate fi membră a Consiliului Ştiinţific. În plus, ea nu avea dreptul să facă studiul referitor la efectele pârtiei, pentru că este soţia iniţiatorului acestei idei“, a declarat profesorul universitar Iordache.

Vot negativ pentru pârtia de schi

Toţi cei 13 membri ai Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Ceahlău au fost prezenţi, ieri, la şedinţa organizată în Staţiunea Durău. Discuţia centrală, prelungită timp de peste două ore, a fost în jurul scoaterii din zona de protecţie totală a unei suprafeţe dispuse pe aproape întreaga verticală a Parcului, defrişarea pădurii care se află aici şi construirea unei pârtii de schi, deşi formularea de pe ordinea de zi se referea adormitor doar la un nou plan de management, în care erau incluse, ca într-un ghiveci călugăresc, toate problemele pe care le-a considerat de cuviinţă Administraţia Parcului.

Dacă s-ar fi discutat punctual problemele de zonare, de exemplu, este posibil ca rezultatele şedinţei să fi fost mult mai concrete.
Deşi a fost folosită ca un element de presiune asupra membrilor Consiliului Ştiinţific, problema infestării unor zone de pădure din vecinătatea Parcului cu dăunători de scoarţă a fost dată deoparte, dovedindu-se o fumigenă, pe motiv că Administraţia Parcului nu dispune de resurse financiare pentru a interveni.
În final, planul de management a fost respins cu 7 voturi împotrivă şi 6 pentru. Ca să fie aprobat, ar fi avut nevoie de acordul a două treimi dintre membrii Consiliului Ştiinţific, adică de un scor de 9 la 4.
Citește și
3 Comentarii
 1. ulf spune

  Astia au inebunit, strica toate padurile si toti muntii pentru a se inbogatii

 2. valy neamt spune

  Noi astia din neamt mergem la suceava la partii,ar fi fost buna una si la noi
  RASPUNS ADMIN:
  Aveti in Piatra, v-a facut Pinalti!

 3. gil spune

  am participat la acele discutii si pot spune ca reprezentantii asa zis Consiliu Stiintific,caruia nu-i contest atributiile nu face altceva decat se opune aplicarii legislatiei in vigoare conform carei suprafata ce poate fi folosita pentru dezvoltarea de activitati economice este de 5% din suprafata parcului,iar suprafata ce ar fi afectata de infiintarea unei partii de schi,este de maxim 0,5% din suprafata totala a parcului.
  Din cei care au vrut doar sa asiste la acele discutii fac parte oameni care investesc si care platesc taxe din care isi ia salariul si onorabilul domn profesor.
  E clar ca se face tot ce este posibil ca zona sa raman saraca si sa nu constituie un concurent pentru zonele deja consacrate precum Brasov,Predeal,etc.
  a se vedea din ce zone sunt acesti membri ai consiliului stiintific.
  As intreba umil pe domnul profesor :cand a urcat ultima data Muntele Ceahlau si daca nu cumva aceasta partie nu protejeaza pe cei care fac taieri ilegale tocmai prin faptul ca dintr-u telescaun se pot observa mai bine activitatile de taieri,unele gatere existente in zone cu impact sau alte activitati ilegale.
  Va multumesc ,si poate daca aveti placerea sa cititi acest comentariu,ne dati si un raspuns caci la o discutie normala intre oameni normali ati preferat sa jigniti pe toti cei ce va platesc salariile prin impozite si sa-i catalogati …………

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.