După 18 ani de negocieri, Rusia va adera la OMC

Problemele ce împiedicau aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului au fost rezolvate, după 18 ani de negocieri, scriu ziarele moscovită de vineri (28 octombrie 2011).

Georgia, ultimul stat cu care Moscova trebuia să atingă un consens, a anunţat, după consultări cu Uniunea Europeană şi Elveţia, că a ajuns la o variantă de acord de compromis cu Federaţia Rusă vizând monitorizarea comerţului la graniţele cu Osetia de Sud şi Abhazia. Rusia nu a respins condiţiile acordului, dar şi-a luat „câteva zile pentru a studia” documentul.

Europa a forţat Georgia să se ferească din calea Rusiei spre OMC, titrează Kommersant. Pe 8 noiembrie, Rusia va putea elimina ultimele obstacole formale, pentru a primi, în sfârşit, statutul de partener comercial privilegiat în rândul economiilor lumii.

Citeste si:  Organizaţiile naţionaliste din Rusia, preocupate de sănătatea poporului rus

Ministrul adjunct externe georgian Serghei Kapanadze a declarat joi, cu 15 minute înainte de începerea unei noi runde de negocieri, că ţara sa acceptă „o variantă finală, de compromis, a acordului”, prezentată de Elveţia.

„Jocul s-a încheiat”, a spus el, precizând că acum totul depinde de Rusia – dacă va accepta sau nu propunerile. Şeful delegaţiei ruseşti, Maksim Medvedkov, a afirmat că are nevoie de „câteva zile” pentru a studia propunerile.

The Wall Street Journal, citat de publicaţia rusă, a relatat că UE ar fi înştiinţat Georgia că, dacă refuză un compromis, Rusia va fi acceptată în OMC prin vot (cu majoritate – n.r.), dar nu prin consens, cum se procedează de obicei în cadrul organizaţiei.

Citeste si:  Scenariu "grec" în România: în căutarea unui guvern de coaliţie

Ultimul pas spre OMC, notează şi Rossiiskaia Gazeta. Cotidianul aminteşte că Uniunea Europeană le-a recomandat de nenumărate ori autorităţilor de la Tbilisi să urgenteze soluţionarea controverselor pe această temă.

Tot mai multe întreprinderi georgiene se pronunţă pentru revenirea „directă” pe piaţa rusă, iar unele deja poartă negocieri cu potenţiali parteneri ruşi. Şeful serviciului sanitar rus, Ghennadi Onişcenko, a declarat recent că, dacă produsele georgiene vor corespunde legislaţiei ruse, accesul lor pe piaţă nu va fi restricţionat.

Georgia cerea conectarea serviciului său vamal la legalizarea operaţiunilor de import-export la graniţa cu Rusia. Recunoscând independenţa Osetiei de Sud, Rusia nu le poate permite unilateral vameşilor să controleze mărfurile transportate fără a încălca suveranitatea Abhaziei şi a Osetiei de Sud.

Citeste si:  Mihail Gorbaciov: Putin este o piedică în calea democraţiei

Aderarea Rusiei la OMC va putea fi aprobată în decembrie, a spus reprezentantul comercial al Washingtonului, semnalează Novîe Izvestia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata