EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Eliminarea aruncării capturilor necorespunzătore înapoi în mare, un punct cheie al reformei din pescuit

0
Eliminarea aruncării capturilor necorespunzătore înapoi în mare este unul dintre punctele centrale ale reformei în ceea ce priveşte sustenabilitatea în domeniul pescuitului, a declarat, vineri (28 octombrie), şeful Unităţii D3 în cadrul Direcţiei generale pentru pescuit (DG MARE) din Comisia Europeană, Stephanos Samaras, la o dezbatere privind reforma politicii comune în domeniul pescuitului.

„Aruncarea acestor capturi necorespunzătoare în mare trebuie să fie de domeniul trecutului într-o lume atât de înfometată, dar ţinând cont şi de faptul că acest aspect distruge imaginea şi percepţia în domeniul pescuitului. Aceste practici vor fi interzise pentru toate domeniile de pescuit comerciale şi toate capturile aduse vor trebui să conteze pentru cotă începând cu 2014-2015”, a explicat oficialul european.

Acesta a precizat că măsura va fi introdusă treptat de Comisia Europeană prin metode flexibile şi adoptate consensual.

Pentru menţinerea sustenabilităţii în domeniul pescuitului, statele membre vor fi obligate să introducă concesiuni de pescuit transferabile (CPT) începând din 2014 pentru toate vasele mai mari de 12 metri şi pentru toate vasele cu echipament remorcat şi numai opţional pentru restul. CPT vor fi alocate iniţial de statele membre pe baza unor criterii transparente pentru toate rezervele din managementul oportunităţilor de pescuit, dar acestea trebuie să fie tranzacţionabille (arendate, concesionate ) către şi din alte state membre.

„Această măsură de eliminare a aruncărilor capturilor necorespunzătore înapoi în mare se află deja pe masa Consiliului şi Parlamentului European, dar aşteptăm opinii din partea asociaţiilor din domeniu, inclusiv a celor ale consumatorilor pentru îmbunătăţirea efectivă a textului”, a precizat şeful DG -MARE. Un exemplu pozitiv în acest sector este cel al Norvegiei, reprezentanul CE susţinând că deţine un sistem foarte eficient şi cu rezultate, care ar putea fi aplicat şi în pescuitul european.

Reprezentanţa Comisiei Europene şi Direcţia generală pentru pescuit (DG MARE) organizează vineri o dezbatere cu privire la reforma politicii comune în domeniul pescuitului şi la implicaţiile acesteia pentru statele membre.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.