EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Un vulcan subacvatic ar putea da naştere unei noi Insule Canare

0

– Un vulcan subacvatic din apropierea Insulelor Canare a împrăştiat atât de multă lavă încât ar putea în curând să ajungă la suprafaţa Oceanului Atlantic, dând naştere unei noi insule, relatează Daily Mail.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/eruptia-vulcanica.jpg

De trei săptămâni acest vulcan a crescut în înălţime, ridicându-se până acum la peste 100 de metri deasupra fundului oceanului. Încă 150 de metri şi Insulele Canare vor avea o nouă anexă, prima din ultimul milion de ani.

Locuitorii Insulelor Canare au sugerat deja peste 500 de nume pentru noua insulă, printre favorite fiind Descoperirea şi Atlantis.

Între timp, ziarele spaniole dezbat cine îşi va asuma responsabilitatea pentru noul teritoriu.

Vulcanul de lângă coasta oraşului El Hierro, punctul cel mai sudic al Insulelor Canare, elimină magmă şi provoacă zguduiri ale pământului de câteva ori pe zi. Din luna iulie au existat mai mult de 10.000 de cutremure în El Hierro.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/locatia-vulcanului1.jpg

Se pare că pentru moment singurul risc este în imediata vecinătate a vulcanului, unde ar putea exista scurgeri de lavă şi roci aruncate în aer.

Totuşi efectele sunt deja simţite. O mare de cenuşă mai mare decât oraşul El Hierro pluteşte lângă insulă. În apă se pot vedea peşti morţi si bule făcute de gazele emanate de erupţia vulcanului.

Aproape 600 de rezidenţi ale oraşului pescăresc La Restinga au fost evacuaţi în urmă cu două săptămâni, însă s-au întos acum acasă.

Întregul arhipelag este rezultatul erupţiilor vulcanice ce au împrăştiat magmă care s-a răcit şi a format insulele Canare.

Fără un flux de magmă proaspătă, existenţa pe termen lung a insulelor este în pericol în timp ce eroziunea zonei costiere reduce treptat litoralul.

Foto:Daily Mail

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.