Este posibil ca băncile cu subsidiare în România să scoată bani din ţară, a declarat Mihai Tănăsescu

0

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, apreciază că este posibil ca sucursalele băncilor străine din România să scoată bani din ţară, în condiţiile actuale de criză financiară, însă consideră că în urma summitului de la Bruxelles, liderii europeni au convenit ca această situaţie să fie evitată.

„Menţinerea expunerii subsidiarelor băncilor din România este crucială. Şi cred că mesajul preşedintelui României la această reuniune, un mesaj care a fost îmbrăţişat de toate statele, a făcut ca în comunicatul final să apară acea frază referitoare la menţinerea expunerii subsidiarelor în toate ţările din Europa”, a afirmat Tănăsescu, care a adăugat că „există această potenţiabilitate ca, în cazul în care părinţii, mamele, taţii acestor subsidiare să ceară o plecare a banilor, să se întâmple”.

În opinia reprezentantului României la FMI, ‘retragerea banilor din subsidiarele băncilor străine reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa României’.

Acesta a spus că se discută şi posibilitatea de a relua un nou acord de tipul înţelegerii de la Viena, prin care băncile-mamă s-au angajat în 2009 să menţină expunerile pe România.

Vorbind despre pachetul de ajutor financiar pentru Grecia şi reducerea datoriei ţării cu 100 de miliarde de euro, Tănăsescu a afirmat că această decizie a venit într-un moment foarte important şi are dublă semnificaţie – oamenii politici europeni au ajuns la un consens şi pachetul propus a creat expectaţii foarte mari, generând credibilitate cu creşteri pe bursele asiatice, americane şi europene.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.