Europa s-a răzgândit să se certe cu Ianukovici din cauza Iuliei Timoşenko

Europa nu intenţionează să îngheţe relaţiile cu Ucraina din cauza urmăririi penale a fostului premier Iulia Timoşenko şi promite Kievului integrarea în Uniunea Europeană /UE/, cu condiţia ca ţara să desfăşoare reforme democratice.

Acest lucru rezultă din rezoluţia Parlamentului European, adoptată joi (27 octombrie 2011) la Strasbourg.

Surse din cadrul guvernului ucrainean au declarat pentru cotidianul rus Kommersant că această poziţie neaşteptat de blândă a Europei „se datorează în mare parte tovarăşului Putin”: pericolul aderării Ucrainei la Uniunea Vamală constituie pentru europeni un argument forte privind necesitatea apropierii Kievului de UE.

Adoptarea de către Parlamentul European a unei rezoluţii privind Ucraina a fost determinată de sentinţa aspră „în dosarul gazifer” al Iuliei Timoşenko. Conducerea UE a condamnat sentinţa, catalogând-o drept „motivată politic”, în timp ce ministrul de externe al UE, Catherine Ashton, a ameninţat Kievul cu „revizuirea relaţiilor”. Experţii prevedeau un blocaj în procesul de integrare a Ucrainei în UE.

Iniţial, părea că lucrurile se îndreaptă tocmai spre un asemenea blocaj. Drept replică la criticile Bruxellesului, Ianukovici a declarat în mod categoric că „dosarele penale la adresa Iuliei Timoşenko trebuie separate de integrarea ucraineană în UE”.

La rândul său, UE a amânat vizita lui Ianukovici la Bruxelles, planificată pentru 20 octombrie. Sub semnul întrebării s-au pomenit şi acordul de asociere, şi cel de liber schimb cu UE, fapt care i-a permis Rusiei să spere că Ucraina va accepta să adere la Uniunea Vamală. În această situaţie, rezoluţia Parlamentului European era menită să demonstreze planurile reale ale Europei în relaţia cu Kievul.

Potrivit Kommersant, documentul adoptat joi atestă că UE nu intenţionează să renunţe la apropierea de UE din cauza urmăririi penale a Iuliei Timoşenko. Rezoluţia, care a devenit o variantă de compromis rezultată din proiectele a cinci partide europene, chiar dacă formulează critici la adresa Kievului, conţine totodată un îndemn clar ca Ucraina să continue cursul spre integrare, până la obţinerea statutului de membru deplin al UE.

Parlamentarii europeni nu au condiţionat în mod ferm integrarea europeană a Ucrainei de soarta Iuliei Timoşenko, adoptând o formulă mult mai moale decât cea propusă de influentul Partid Popular European, care menţine relaţii parteneriale cu partidul ucrainean de opoziţie „Batkivşina”.

Proiectul acestui partid prevedea ca, în cazul în care sentinţa la adresa Iuliei Timoşenko nu va fi anulată, semnarea acordului de asociere cu Ucraina să fie amânată, precizează Kommersant.

Mai mult decât atât, parlamentarii europeni consideră acum că Bruxellesul nu trebuia să amâne vizita lui Ianukovici, astfel că rezoluţia îndeamnă Consiliul UE şi Comisia Europeană să-l invite pe preşedintele ucrainean în ajunul summitului din decembrie Ucraina-UE. Deputaţii speră la „reluarea unui dialog constructiv cu Ucraina, care să ducă la parafarea acordului de asociere”.

În timpul dezbaterilor pe marginea rezultatelor votului, reprezentanţii diverselor partide declarau la unison că, în pofida faptului că Ucraina are probleme cu democraţia şi „trebuie criticată pentru aceasta”, ţara nu poate fi lăsată fără perspectiva integrării în UE.

Ministerul de Externe al Ucrainei consideră rezoluţia Parlamentului European „o mare victorie” pentru ţară, deoarece „parlamentarii europeni au recunoscut dreptul Ucrainei la statutul de membru în UE, cu condiţia întrunirii de către aceasta a criteriilor corespunzătoare”.

Totodată, o sursă de informaţie din cadrul guvernului ucrainean a declarat pentru Kommersant că textul final al rezoluţiei „se datorează în mare parte tovarăşului Putin”.

„Europenii nu doresc să izoleze Kievul şi să-l împingă în braţele Moscovei. Pericolul aderării Ucrainei la Uniunea Vamală şi la alte proiecte ruseşti constituie pentru ei un argument forte în vederea continuării apropierii cu Kievul. Europa are nevoie de Ucraina la fel de mult cum are şi Ucraina nevoie de Europa”, a subliniat sursa de informaţie citată.

Cu toate acestea, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri externe din cadrul parlamentului Ucrainei, Taras Cernovol, atenţionează că „politicienii ucraineni nu trebuie să spere că UE va accepta orice pentru a împiedica apropierea Ucrainei de Rusia”. „Cazul Republicii Belarus arată că lucrurile nu stau aşa.

Dacă actualele tendinţe se vor menţine, în mai puţin de jumătate de an europenii ar putea să renunţe la Ucraina. În UE există ţări care se tem că Ucraina va deveni o povară şi care consideră că integrarea ei ar trebui amânată. Aceste ţări sigur nu vor suferi în cazul în care Kievul se va apropia de Moscova”, subliniază deputatul ucrainean.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.