Georgia şi-a schimbat, la presiunile SUA, poziţia faţă de aderarea Rusiei la OMC

Georgia şi-a făcut public acceptul de a permite Rusiei să adere la Organizaţia Mondială a Comerţului /OMC/, schimbându-şi astfel vechea poziţie pe marginea acestui subiect.

Surse ale agenţiei americane de analiză geopolitică Stratfor afirmă că o asemenea schimbare de opinie constituie rezultatul presiunilor din partea SUA.

Este posibil ca această evoluţie inopinată a situaţiei – aderarea la OMC – să determine Rusia să evalueze în alt mod relaţiile sale economice cu ţările fostei URSS.

Ministrul-adjunct al afacerilor externe al Georgiei, Serghi Kapanadze, a declarat la 27 octombrie că ţara sa a acceptat propunerea Elveţiei, mediator în acest proces, de a permite aderarea Rusiei la OMC.

Înainte de aceasta, în aceeaşi zi, şeful delegaţiei ruse la Geneva, Maxim Medvedkov, anunţa că negocierile s-au desfăşurat fără succes, deoarece Georgia încearcă să condiţioneze cererea de aderare a Moscovei de „disputele teritoriale”.

Însă, după cum s-a dovedit ulterior, Georgia şi-a schimbat în ultima clipă opinia şi a renunţat în mod surprinzător la cererea sa privind retragerea imediată a trupelor ruseşti din Abhazia şi Osetia de Nord.

În condiţiile în care Rusia rămâne una dintre marile economii ale lumii, ea încearcă de aproape două decenii să devină membră a OMC. Însă, în ultimii ani în calea sa a stat ferm Georgia: opoziţia faţă de această cerere a Moscovei era una dintre puţinile pârghii politice ale Georgiei în relaţia cu puternicul său vecin.

Potrivit surselor de informaţie ale Stratfor, decizia Georgiei de a-şi schimba poziţia a fost determinată de presiuni din partea SUA: Washingtonul a căutat un fel de „jertfă compensatorie” pentru Rusia, în condiţiile amplificării tensiunilor cu această ţară pe marginea desfăşurării sistemului antirachetă în Europa. Se pare că SUA au găsit această „jertfă” în problema aderării Rusiei la OMC.

În ultima vreme, negocierile dintre SUA şi Rusia aveau un caracter extrem de tensionat, Moscova acuzând Washingtonul de intenţii agresive. SUA nu puteau să ignore în totalitate Rusia, pentru că ele depind de Moscova în asemenea probleme importante precum ţinerea în frâu a aspiraţiilor nucleare ale Iranului şi ajutorul în ceea ce priveşte tranzitul de încărcături spre Afganistan.

De asemenea, sursele Stratfor subliniază că Washingtonul lua în calcul posibilitatea ca poziţia Georgiei să fie eludată în timpul votului din OMC, iar Rusia să fie acceptată în organizaţie prin simplă majoritate de voturi. Asemenea precedente nu au mai existat în toată istoria OMC, iar conducerea Georgiei a decis să cedeze.

Acum, întreaga răspundere în această problemă îi va reveni Rusiei, lucru la care ea nici nu se aştepta. În ultimii ani, Moscova a ajuns la concluzia că nu va reuşi să adere niciodată la OMC şi din acest motiv a început să creeze, împreună cu state din fosta URSS, propriile uniuni comerciale, cum ar fi Zona de Comerţ Liber şi Uniunea Vamală.

În prezent, în centrul atenţiei acestor două uniuni se află comerţul, însă Kremlinul are în plan să le transforme în ceva mult mai important: într-o aşa-zisă Uniune Eurasiatică – o încercare de a forma o uniune a fostelor republici sovietice, dar fără a recrea URSS sau Imperiul Rus.

Pentru Rusia, importanţa acestei uniuni constă nu doar în apartenenţa la o anumită structură sau în lipsa de piedici în calea comerţului, ci demonstrează totodată că Moscova îşi menţine dominaţia asupra teritoriului fostelor republici sovietice.

Regulile acestor alianţe comerciale, în special ale Uniunii Vamale, contravin politicii OMC. Luna trecută, Rusia a început revizuirea prevederilor Uniunii Vamale, pentru a asigura compatibilitatea lor cu standardele OMC.

Însă, Moscova nu făcea acest lucru pentru a se pregăti de aderarea la OMC, ci pentru a extinde Uniunea Vamală cu state care sunt deja membre ale acestei organizaţii, cum este, de exemplu, Kârgâzstanul. Deocamdată, nu este clar câte dintre regulile existente ale Uniunii Vamale vor trebui schimbate pentru ca Rusia să poată adera la OMC.

De altfel, nu se ştie nici dacă Rusia va dori să schimbe principiile de funcţionare ale propriilor alianţe economice – care servesc inclusiv unor scopuri politice – pentru a putea adera la OMC.

În data de 17 octombrie, premierul rus Vladimir Putin a renunţat la poziţiile sale optimiste privind aderarea la OMC, declarând că, după toate probabilităţile, Rusia nu va avea niciun avantaj – ba chiar ar putea suferi prejudicii – de pe urma aderării la OMC.

Cu toate acestea, Moscova trebuie să pună în balanţă avantajele pe care le-ar presupune acceptarea propunerii americane şi dorinţa sa de a ţine sub control politica propriilor „cluburi comerciale”, conchide Stratfor.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.