Lavinia Şandru, directorul primului Festival internaţional al filmului ecologist organizat în România

0
Politicianul Lavinia Şandru a revenit „la prima dragoste” – actoria – ea fiind acum directorul primului Festival internaţional al filmului ecologist organizat în România – EcoFest.

„România avea de multă vreme nevoie de un asemenea festival şi principalul mesaj pe care am vrut să-l transmitem şi am reuşit să-l transmitem cu această ocazie a fost acela că dacă vrem să mergem înainte în aşa fel încât să avem o viaţă cum ne-o dorim, atunci trebuie să punem un mare accept pe solidaritate.

Iar ecologia înseamnă, în primul rând, solidaritate. Şi aici aş cita un proverb african: ‘Dacă vrei să mergi repede, du-te singur, dacă vrei să ajungi departe, mergeţi împreună’. Iar noi trebuie să ajungem departe, chiar dacă nu mergem repede”, a declarat, luni,  Lavinia Şandru.

Aceasta şi-a exprimat speranţa că spectatorii vor trece rapid de la faza de cunoscători ai fenomenului ecologist la cea de militanţi pentru apărarea mediului.

Desfăşurat sub sloganul ”Pentru sănătatea Pământului”, festivalul, care a avut loc la Oradea, a fost organizat de Asociaţia Culturală ”Pro Familia” şi Primăria Municipiului Oradea, şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei. Festivalul a fost realizat de regizorul Cornel Diaconu – producător, Lavinia Şandru – director şi Marin Vladimir – director artistic, potrivit unui comunicat de presă remis luni .

Între 27 şi 30 octombrie 2011, în cele două secţiuni ale festivalului – Concurs şi Panorama – au fost proiectate 42 de filme de scurt, mediu şi lung metraj, din 19 ţări.

Sub genericul ”Zona Liberă de Indiferenţă”, în cadrul festivalului s-a desfăşurat un concurs de proiecte ecologiste la care au participat 13 echipaje din Oradea, Timişoara şi Bucureşti.

Premiul publicului a fost primit de „Moving Forest”, realizat de Niccolo Castelli (Elveţia) şi a fost acordat de un juriu format din 200 de tineri ecologişti din Oradea. Premiul Uniunii Cineaştilor din România a fost acordat filmului „Copiii Uraniului România”, un film de Adina Popescu şi Iulian Ghervas.

Juriul internaţional a acordat următoarele premii: Premiul Special pentru cel mai bun mesaj ecologist „Plastic Planet”, coproducţie Austria-Germania, scenariul şi regia Werner Boote; premiul special al Juriului l-a primit „Le White” (White Houses), un film de Simona Risi – Italia; premiul pentru cel mai bun film de scurt-metraj a fost acordat filmului „Teclopolis” – Argentina, realizat de Javier Mrad; premiul pentru cel mai bun film de lung metraj l-a primit „Waste Land” – UK/Brazilia, regia Lucy Walker.

Marele Premiu Eco Fest Oradea 2011 a fost acordat filmului „Taste the Waste”- Germania, regia şi scenariul Valentin Thurn.

Au primit premii de excelenţă realizatoarea TV Carmen Avram, pentru curajul de a aduce în atenţie dezastrele ecologice pe care mulţi se străduiesc să le ascundă şi Gaetano Capizzi, pentru realizarea celui mai important festival de film ecologist din Europa, Cinemambiente.

Gaetano Capizzi, invitat special la Oradea, a lăudat modul de organizare al festivalului şi calitatea filmelor selectate. Gaetano Capizzi va susţine ca, începând de anul viitor, EcoFest să fie inclus în circuitul festivalurilor internaţionale de film ecologist.

În calitate de organizator, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, s-a arătat încântat de ideea de a face din municipiul pe care îl conduce un oraş ecologist.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.