Preţurile mari la gaz, în atenţia presei din Republica Moldova

Chişinăului i se cer cedări mari pentru un preţ mai mic la gaz, atenţionează Adevărul de vineri (28 octombrie 2011).

Moscova cere autorităţilor de la Chişinău o serie de concesii cu caracter economic şi politic în schimbul ieftinirii gazului.

Rusia a pus ochiul pe Centralele electrotermice, pe acţiunile Moldovagaz, dar şi pe alte bunuri strategice. Moscova ar dori să obţină controlul asupra unor obiective de infrastructură, precum cele de telecomunicaţii, căi ferate şi reţele de transportare a energiei, scrie Adevărul. La concesiile economice se adaugă şi cele politice. Anterior, s-a vorbit că Moscova şi-ar dori o bază militară în Moldova, dar şi aderarea acesteia la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Şi Panorama menţionează că vicepremierul Valeriu Lazăr a declarat că Gazprom va face anumite cedări dacă autorităţile de la Chişinău vor permite accesul investitorilor ruşi la industria de importanţă strategică din Republica Moldova.

Deoarece gazele se scumpesc, orăşenii şi-au construit sobe în apartamentele de la bloc şi se încălzesc cu lemne, scrie Timpul. După distrugerea sistemului centralizat de încălzire, prin anii ’90, majoritatea locuitorilor din oraşul Nisporeni au ales să-şi încălzească apartamentele cu lemne. Pe toate blocurile sunt instalate hornuri, menţionează publicaţia.

Pe de altă parte, Observatorul de Nord scrie că la Soroca toate grădiniţile de copii au fost conectate la sistemul de încălzire cu gaz.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.