EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Problematica romilor va deveni o prioritate pentru UE şi pentru România

Uniunea Europeană ar trebui să acţioneze pentru a ajuta comunitatea romilor, dar în actuala perioadă de criză acest lucru nu este o prioritate, este de părere Arno Klarsfeld, preşedintele Oficiului Francez pentru Imigrare şi Integrare /OFII/, într-un interviu publicat în ediţia de vineri (28 octombrie 2011) a ziarului Nord Eclair.

„În această perioadă de criză, este evident că problematica romilor nu este o prioritate la nivel european, dar ea va deveni. Va deveni şi pentru România. Rata natalităţii la romi este foarte ridicată, iar natalitatea la români este relativ scăzută. Românilor nu le plac romii. Pentru ca ei să facă mai puţini copii, va trebui să-i integreze pentru ca ei să ducă o viaţă conformă societăţii europene”, afirmă Klarsfeld.

Franţa şi Germania trebuie să fie „vârful de lance” în ceea ce priveşte aplicarea unei politici destinate romilor. „Germania i-a exterminat în timpul regimului nazist şi nu le-a acordat toate despăgubirile pe care ar fi trebuit să le dea.

Franţa este ţara drepturilor omului şi are o răspundere deoarece i-a trimis în lagăr în timpul războiului. Câteva sute de romi din Franţa au fost deportaţi la Auschwitz.

Găsirea de către Europa a unor soluţii originale poate fi o formă de reparaţii morale. Dar şi romii au o responsabilitate, să-şi pună în evidenţă proprii lideri şi elitele, ceea ce ei nu au reuşit niciodată să facă”, explică preşedintele OFII.

Klarsfeld revine asupra polemicii pe care a provocat-o atunci când a afirmat recent că romii fac prea mulţi copii şi că este mai greu pentru „o familie cu opt copii” să se integreze.

„Unei familii cu opt copii îi este mai greu să se integreze, mai ales când nu are mijloacele necesare şi nici timp să se ocupe de ei. Am făcut aceste afirmaţii cu ocazia unei vizite în cartierul de romi Ferentari din Bucureşti. (…) Când ai atât de mulţi copii, ei pot să cadă pradă reţelelor care îi exploatează obligându-i să cerşească”, afirmă Arno Klarsfeld.

„Romii sunt de două ori victime: ale ostracizării generale şi ale exploatării de către reţelele de tip mafiot. În România, am văzut case somptuoase pe care unii şi le-au construit în centrul unor oraşe mari precum Timişoara. Acest lucru este relevant”, a precizat preşedintele OFII.

Referindu-se la lupta împotriva acestor reţele de tip mafiot, el spune că există o cooperare intensă între poliţia română şi franceză. „Claude Guéant /ministrul francez de interne/ a fost în România pentru a pune bazele unei structuri care prevede prezenţa unor poliţişti francezi acolo, în România, şi a unor poliţişti români în Franţa. Aceste reţele trebuie combătute cu agresivitate, atât cât permite legea, dar suntem într-o societate a dreptului în care trebuie aduse dovezi clare” împotriva şefilor de astfel reţele, adaugă Klarsfeld.

Pentru că iarna se apropie, trebuie luate măsuri urgente pentru cazarea romilor. Opinia publică franceză va accepta greu cheltuielile necesare pentru aplicarea acestor măsuri, în contextul actualei crize şi dat fiind că romii se află ilegal pe teritoriul Franţei. Singura soluţie pe termen scurt este expulzarea în ţara lor, „până când Europa îşi va asuma răspunderea”, potrivit preşedintelui OFII.

La Lille, municipalitatea a acceptat instalarea unor familii de romi în rulote, o asociaţie ocupându-se de integrarea acestora, această iniţiativă putând fi aplicată şi în alte localităţi. Referindu¬se la acest fapt, Klarsfeld spune: „Este o iniţiativă a lui Martine Aubry, aplicată în acord cu statul. Dacă va avea rezultate pozitive, eu o salut. Ea mizează pe faptul că aceşti romi se vor integra în societatea franceză. Este o iniţiativă generoasă, dar vreau să văd rezultatele”.

Un procent de numai 2% dintre romii care se întorc în România beneficiază de ajutor pentru lansarea unei afaceri proprii. Procentul este destul de mic, deoarece „ei trebuie să prezinte un proiect viabiľ pentru obţinerea ajutorului şi acest lucru presupune sprijin la faţa locului.

„Costurile sunt mari şi nu trebuie să uităm că suntem în criză. (…) Este un context dificil şi statul nu dispune de mijloace ca să cheltuiască bani fără niciun rezultat”, precizează Klarsfeld.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata