Procesul Michael Jackson: Dezbaterile se termină, misterul rămâne, apărarea are speranţe

1
După cinci săptămâni de dezbateri, circa 40 de martori şi ore de exegeze ştiinţifice, vălul de pe ultimele ore de viaţă ale lui Michael Jackson n-a fost ridicat, iar procesul împotriva medicului său, Conrad Murray, acuzat că şi-a neglijat şi abandonat ilustrul client, se apropie de sfârşit, relatează AFP.

Procesul împotriva lui Conrad Murray de la Curtea superioară din Los Angeles, acuzat de ucidere din culpă, intră luni în a şasea săptămână cu contra-interogatoriul doctorului Paul White, ultimul martor al apărării.

Acesta va fi urmat eventual de mărturia – puţin probabilă – a acuzatului, înainte ca procurorul David Walgren să rostească rechizitoriul şi apărarea, pledoaria, după care juriul se va retrage pentru deliberări.

În a cincea săptămână a procesului, în care au fost audiaţi martorii apărării, a fost susţinută teza avocaţilor dr. Murray, conform căreia Michael Jackson ar fi singurul responsabil de propria moarte.

Potrivit autopsiei, „relege muzicii pop” a murit pe 25 iunie 2009 din cauza „unei grave intoxicaţii” cu propofol, anestezic puternic pe care-l folosea ca somnifer, cu complicitatea dr. Murray, care a recunoscut că i-a administrat cântăreţului medicamentul în dimineaţa zilei în care a murit şi în ultimele luni ale vieţii.

Doi martori – dr Allan Metzger şi asistenta Cherilyn Lee – au afirmat că Michael Jackson le-a cerut insistent, cu câteva luni înainte să moară, să-i procure propofol ca să-şi trateze insomnia cronică. Erau insomnii provocate „probabil” de dependenţa de calmantul Demerol, pe care dermatologul Arnold Klein i-l administra în doze mari în intervalele dintre injecţiile cu Botox, arată un expert în dependenţă, dr Robert Waldman.

Însă mărturia cheie a venit din partea dr Paul White, specialist în propofol recunoscut pe plan mondial, care a respins punct cu punct concluziile unui fost elev de-al său, dr. Steven Shafer, martor al acuzării care formulase cu câteva zile înainte păreri nefavorabile dr. Murray.

Dr. White consideră nu numai că Michael Jackson şi-a injectat singur o doză suplimentară de propofol când doctorul Murray a ieşit câteva minute, ci şi că a închiţit câteva pastile de lorazepam – un alt sedativ, care a contribuit şi el la moartea cântăreţului, potrivit autopsiei.

Sunt două opinii diferite, exprimate de experţi. Dr. Shafer şi dr. White sunt specialişti recunoscuţi, însă concluziile lor, susţinute de grafice, simulări şi exegeze farmacologice, sunt doar interpretări.

Nimic până acum, nici chiar testele toxicologice, nu lasă să se vadă cu certitudine ce a luat Michael Jackson în dimineaţa zilei în care a murit, în lipsa altor martori în afară de dr Murray. Procurorul David Walgren şi-a construit acuzarea pe ideea de neglijenţă şi incompetenţă a dr Murray, care şi-ar fi „abandonat” pacientul, deşi avea un salariu de 150.000 dolari pe lună. S-a stabilit că medicul a ieşit din camera lui Michael Jackson – după cum a recunoscut la poliţie – în timp de acesta primea intravenos propofol. Se consideră că este o procedură riscantă dacă se face în afara spitalului. Doctorul a chemat şi foarte târziu ambulanţa după ce a descoperit că Jackson nu mai respira.

Aceste greşeli profesionale – două dintre cele 17 considerat „imense” şi „potenţial mortale” de către acuzare – sunt suficiente pentru formularea rechizitoriului. Apărarea nu s-a străduit de altfel să demonstreze că dr. Murray, clientul său, a fost ireproşabil. Ea doreşte să convingă juriul că moartea brutală a „regelui muzicii pop” s-a datorat dependenţei de medicamente şi nu neglijenţei medicului său.

Dr. Conrad Murray riscă până la patru ani de închisoare dacă este găsit vinovat.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. Athina-Aurelia Costea ( Brasov ) spune

    ESTE VINOVAT !! Sa zaca UCIGASUL LA OCNA PE VIATA, sa plateasca, desi, nici o pedeapsa nu pare a fi indeajuns !! Nu doar cu 4 ani, de parca ar fi furat gaini !! A UCIS UN INGER !! Pierderea pentru omenire desi NU L-a meritat deloc, este INCOMENSURABILA !
    DOAMNE, INDURA-TE de INGERUL TAU si de noi –cei care-L iubim , si reda-i linistea si DREPTATEA !!
    Si DE CE ma rog, i-ati pus intre ghilimele titlul binemeritat de REGE pop ??!! Sau te pomenesti ca dupa infima voastra minte, nici pe acela nu l-ar merita, dupa 4 decenii de osteneala pentru intreaga lume care NU L-a meritat ,si de palmuiri nedrepte primite in schimb ? !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.