EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Producătorii de vinuri din România se concentrează pe export, China şi Rusia – pieţele ţintă

0
Producătorii români de vinuri încearcă să se impună pe nou pieţele externe, ţintele fiind Federaţia Rusă şi China, în condiţile în care vinurile româneşti se bucură de o imagine bună pe aceste pieţe, potrivit participanţilor la Vintest – Salonul Naţional de Vinuri, care are loc în perioada 27 – 30 octombrie la Bucureşti.

Societatea Speed SRL – Casa de vinuri Huşi, înfiinţată în anul 1994 de către fraţii Bunescu, dispune de 1.700 de hectare în proprietate şi 1.000 hectare luate în arendă anual de la persoane particulare. Compania are contracte la export atât către destinaţii precum Italia, Franţa, Spania, Germania, cât şi către pieţe relativ noi pentru vinurile din România, precum Rusia, Ucraina, Ţările Nordice şi Ţările Baltice. Societatea are deschisă o filială în China.

Cifra de afaceri estimată a companiei pentru 2011 este de 1,5 milioane euro, cu o creştere de 30% faţă de 2010, generată de distribuţia locală şi exporturi.

O altă companie care vizează pieţele externe, în special China şi Rusia, este Domeniile Nicoreşti care în Galaţi deţine 250 de hectare, pe care vrea să le dubleze până în 2015 cu o investiţie totală de şase milioane de euro.

‘Până în 2015 vom investi circa şase milioane de euro pentru dublarea suprafeţei. Vinurile noastre au o calitate foarte bună şi vrem să ieşim şi la export după ce ne vom face simţită prezenţa pe piaţa românească. Vizăm pieţe precum Rusia şi China, unde cred că este un mare potenţial’, a explicat, pentru AGERPRES, Doina Mocanu, acţionar majoritar la Domeniile Nicoreşti.

De altfel, potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Barna Tanczos, China este una dintre pieţele cu o mare capacitate de absorbţie a vinului românesc. Oficialul MADR participat, recent, la un eveniment de promovare a vinurilor româneşti dedicat ambasadorilor şi oficialităţilor din România şi din Uniunea Europeană.

„Nu cred că există în lumea aceasta un loc unde vinul românesc nu s-ar putea bucura de succes, dar cred că în China există o piaţă cu o capacitate mare de absorbţie unde putem merge şi cu vinuri de masă şi cu vinuri premium, deşi la ora actuală este o piaţă invadată cu vinuri din Franţa.

Am avut în această săptămână, la Bucureşti, o întâlnire cu reprezentanţii unei mari companii din China interesată să găsească furnizori români de vin de bună calitate şi cred că s-au convins de faptul că vinurile româneşti pot oferi aceeaşi senzaţie, dar şi aceeaşi calitate şi pot concura fără probleme cu produsele din Franţa. Este mult de muncă deoarece există o percepţie generalizată pe această piaţă a Chinei potrivit căreia singurul producător senzaţional de vinuri este Franţa, dar cred că încet şi sigur vom reuşi”, a subliniat oficialul MADR.

Potrivit datelor MADR, în primele 7 luni ale acestui an, România a exportat 643.100 hectolitri de vin, dar a importat de aproape 9 ori mai mult, respectiv 5,611 milioane hectolitri de vin.
Datele Patronatului Naţional al Viei şi Vinului /PNVV/ arată că piaţa vinului din România a scăzut în ultimii trei ani, din cauza crizei economice, de la 450 milioane euro la 350 milioane euro, dar speranţa vine din recolta mai bună cu 20 de procente în unele zone comparativ cu anul trecut.

Deşi anumite zone au fost afectate de grindină (Buzău – Pietroasa) sau îngheţul târziu din luna martie (Vrancea, Iaşi, Huşi), din punct de vedere cantitativ PNVV prognozează o producţie peste media ultimilor ani, la circa 6,5 milioane hectolitri vin. În Dealu Mare anul acesta se va realiza o recoltă foarte bogată, cu aproximativ 20% mai mare faţă de un an normal.

Potrivit patronatului, importurile masive de vin vărsat din cursul anului curent se explică prin producţia scăzută de vin naţional în 2010 şi tendinţa marilor producători/îmbuteliatori de a acoperi nevoia de consum din piaţa internă.

Principalele ţări de destinaţie pentru exportul vinului din România sunt Germania, China şi Statele Unite ale Americii, iar principalele ţări de origine pentru importuri sunt Spania, Italia şi Moldova. Producţia de struguri de vin şi de masă este estimată la 820.483 tone în 2011, din care recolta de struguri pentru vin reprezintă 765.246 tone.

România ocupă locul cinci în ierarhia vinicolă din Europa, iar pentru perioada 2007 – 2013 are la dispoziţie din bugetul UE circa 210 milioane euro pentru sectorul viti-vinicol, reconversie, replantare şi promovare.
Datele statistice arată că românii consumă anual, în medie, 24 de litri de vin/locuitor, această cantitate reprezentând doar jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la 50 de litri/locuitor/an.

La Salonul Naţional de Vinuri – Vintest sunt prezenţi 20 de producători de vinuri din România şi şase companii care importă vinuri, dar şi reprezentanţi ai companiilor din industrie.

Printre producătorii de vin participanţi la Vintest Bucureşti se numără Jidvei, Vincon Vrancea, WineRo, Domeniile Anastasia, Wine Princess, Domeniile Dealu Mare Urlaţi, Budureasca, Domeniile Sâmbureşti,
Crama Oprişor, Senator Wine, Spedd – Casa de Vinuri Huşi, Cramele Pâncota, Domeniile Săhăteni, Crama Basilescu, Vifrana, Vinex Murfatlar, Domeniile Boieru, Domeniile Sara şi Domeniile Nicoreşti.
Sunt prezenţi şi invitaţi internaţionali, respectiv Domain Marash din Bulgaria, produsele moldoveneşti, Eco Plus International România, Prier Vinexpres, Pernod Ricard România.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.