EUR
4,84 RON
(-0.05%)
USD
4,27 RON
(+0.34%)
GBP
5,38 RON
(+0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.06%)
BGN
2,47 RON
(+0.25%)
BYN
1,75 RON
(+0.25%)
CAD
3,15 RON
(+0.13%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.15%)
JPY
0,04 RON
(+0.19%)
CZK
0,18 RON
(-0.07%)
INR
0,06 RON
(+0.59%)

Recapitalizarea băncilor spaniole va provoca reducerea capacităţii de creditare

Cerinţele de capitalizare cu care se confruntă băncile spaniole – 26 de miliarde de euro, potrivit estimărilor Autorităţii Bancare Europene – vor duce la reducerea şi mai semnificativă a creditelor, apreciază vineri (28 octombrie 2011) principalele cotidiene spaniole, după îndrumările venite de la Bruxelles.

Cerinţele de capital pentru sectorul bancar spaniol vor scădea şi mai mult creditele, scrie cotidianul El Pais. Acesta arată că sectorul financiar spaniol a reacţionat în linişte, dar cu îngrijorare şi chiar indignare după apariţia cerinţelor referitoare la necesitatea de recapitalizare cu 26 de miliarde de euro pentru cinci cele mai importante bănci spaniole Santander, BBVA, Banco Popular, BFA-Bankia şi La Caixa.

Partidul Popular (conservator, în opoziţie, n.r.) şi băncile văd Spania drept perdanta acordurilor de la Bruxelles, arată El Mundo. Cotidianul remarcă faptul că reprezentenţii cei mai importanţi ai sectorului bancar spaniol şi preşedintele conservatorilor Mariano Rajoy consideră că Spania are de pierdut în urma acordurilor de la Bruxelles, unde s-a decis ştergerea a 50% din datoria Greciei.

Politicienii şi băncile se tem de restricţionarea creditelor, scrie şi cotidianul ABC. De asemenea, acesta indică şi faptul că, în condiţiile îndrumărilor privind necesitatea de recapitalizare, entităţile financiare spaniole promit să respecte cerinţele UE fără să recurgă la ajutoarele publice.

Euforie la burse – anunţă La Razon. Acest cotidian spaniol scrie că acordul la care au ajuns liderii zonei euro pentru a soluţiona criza a dezlănţuit o adevărată bucurie la burse, mai ales datorită consensului cu privire la datoria Greciei. Totodată, publicaţia menţionată arată că sectorul bancar spaniol nu este de acord cu „pedeapsa” venită de la Bruxelles şi avertizează asupra faptului că cerinţele de capitalizare vor provoca reducerea capacităţii de creditare.

Despre bănci mai sigure, dar cu mai puţine credite scrie vineri şi cotidianul catalan El Periodico. Pe de altă parte, acesta observă de asemenea că bursele au primit cu creşteri semnificative planul european împotriva crizei din zona euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata