Scandalurile de corupţie macină guvernul Braziliei

0

Plecarea a şase miniştri din guvernul Dilmei Rousseff după doar zece luni de guvernare pentru cazuri de corupţie, ultima cea titularului Sporturilor, comunistul Orlando Silva, relevă, potrivit analiştilor, o criză gravă în politica acestei ţări.

Potrivit analistului Luis Felipe Miguel, preşedinta Rousseff trebuie să îmbine „o imagine de curăţenie cu cea a unei coaliţii, nu atât de curată”.

În opinia sa, este vorba „de o dispută pentru parcele de putere” între partidele aliate, sau de repartizare a puterii în acelaşi partid, indiferent de ideologie, cum reiese din cazul recent al Partidului Comunist (PC do B), din care face parte ministrul sporturilor, notează vineri (28 octombrie 2011) ziarul El Pais.

Brazilia merge bine din punct de vedere economic, dar şchioapătă vizibil în privinţa formei de guvernare. Gigantul latino-american, a cărui vitalitate şi viitor sunt indiscutabile, are nevoie urgent de o reformă politică pentru a nu ajunge să compromită dinamismul societăţii, industriei şi al comerţului său.

„În cele zece luni de guvern Rousseff s-a văzut existenţa unui mozaic de operaţiuni criminale îndreptată împotriva intereselor contribuabililor”, scrie ziarul O Globo. În timp ce ziarul Folha de Sâo Paulo se întreabă când va avea loc următorul scandal.

Lucrul cel mai grav din actuala criză, care pune în pericol gestionarea preşedintei Rouseff şi sistemul de alianţe creat de predecesorul ei Lula da Silva, nu este atât faptul că şase, din cei 38 de membri ai executivului, au fost nevoiţi să renunţe la funcţie din cauza scandalurilor de corupţie.

Cel mai grav este că în majoritatea cazurilor nu este vorba doar de abateri de conduită personală – ca în cazul fostului ministru al Casei Civile /echivalentului premierului/ Antonio Palocci – ci de o întreagă reţea de corupţie creată în minister pentru a finanţa ilicit partidul din care face parte respectivul ministru.

Opoziţia a criticat aspru numirea lui Aldo Rebelo, pentru a-l înlocui pe ultimul demis, Orlando Silva, la Sport. Rebelo este o figură importantă a Partidului Comunist, dar potrivit opoziţiei în acest minister există o reţea de corupţie, prin urmare ministerul ar trebui trecut în mâna altui partid.

Dilema lui Rousseff, o preşedintă sensibilă la rezultatele concrete, nu este uşoară. Ea a avertizat asupra paralizei acelor ministere afectate de corupţie. Cazul ministrului sportului este emblematic.

Scandalul de corupţie a ajuns să paralizeze lucrările de construcţie pentru Mondialul de Fotbal – deja întârziate – în timp ce guvernul s-a văzut implicat într-o dispută cu FIFA, organism care nu l-a susţinut pe Orlando Silva.

Rousseff nu se poate totuşi dispensa de actuala alianţă de zece partide, care sprijină guvernul, moştenită însă de la fostul preşedinte Lula. Dar încearcă să deschidă spaţii pentru a diminua din puterea partidelor şi a o concentra în mâinile preşedintelui.

Ea vrea să scape de miniştrii compromişi şi să pună în fruntea ministerelor persoane care să răspundă în faţa ei, nu a partidului din care provine. Părerea generală este că în ianuarie, la împlinirea unui an de la venirea sa la preşedinţie, Rousseff va încheia reforma ministerială şi va avea, în sfârşit un guvern al ei, punând capăt moştenirii trecute.

Va fi însă suficient, pentru a rezolva problemele grave ale modului de guvernare brazilian? S-ar putea ca nu, spun experţii, pentru că răul este mai profund, este al sistemului, pe care preşedinta nu-l poate rezolva expeditiv.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.