EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Traian Băsescu la întrevederea cu FMI: Pentru 2012 obiectul principal este să rămânem prudenţi

0
Obiectivul principal în privinţa bugetului pe anul 2012 este să se rămână într-o notă de prudenţă, în condiţiile în care contextul economic global continuă să fie incert şi este greu de anticipat ce se va întâmpla, a declarat preşedintele Traian Băsescu duminică seara, la începutul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.„Vă mulţumesc pentru răspunsul pozitiv la invitaţia mea de a avea o privire asupra stadiului în care ne aflăm. Sunt bucuros să văd cum priviţi la cifrele noastre, pentru că ştiu cum le privim noi. Este important ca ambele părţi să vadă în acelaşi fel rezultatele de până acum şi obiectivul nostru este să stabilim condiţiile pentru 2012 într-un mod prudent, dar eficient.(…) Este obiectivul nostru principal să fim prudenţi, chiar dacă considerăm că cifrele pe trimestrul trei vor fi bune, chiar mai bune decât aşteptările iniţiale, dar asta nu înseamnă nimic. Trebuie să acţionăm în conformitate cu regulile de siguranţă ale acestei lumi în care nu se ştie ce se va întâmpla mâine”, a spus preşedintele.

De asemenea, Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI, a subliniat că în mod clar angajamentul Executivului României cu privire la politicile pe anul viitor este şi mai important acum pe fondul înrăutăţirii condiţiilor în restul Europei. „Credem că deciziile luate la Bruxelles în urmă cu trei zile să aibă succes, dar este important să rămâneţi prudenţi pentru a putea face eventualelor provocări care ar putea apărea”, a spus Franks.

„La Consiliul European din această săptămână s-a obţinut ceva aer proaspăt în această atmosferă, însă este doar ceva aer proaspăt”, a spus şeful statului, arătând că se va resimţi în continuare efectul amânării de către liderii europeni a unei soluţii pentru criza datoriilor suverane. El a arătat că săptămâna trecută se atinsese un nivel de alertă maximă cu privire la cifrele indicelui CDS (Credit Default Swap – prima de risc a împrumuturilor) al României, însă la sfârşitul săptămânii s-a observat deja o oarecare îmbunătăţire a acestuia.

De asemenea, referitor la cifrele obţinute pentru trimestrul al treilea din acest an, preşedintele Băsescu a menţionat că acestea sunt mai bune decât aşteptările iniţiale, iar şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, a fost de acord, arătând că împărtăşeşte punctele de vedere ale Guvernului cu privire la acestea.

Franks a arătat că aceste rezultate sunt datorate recoltei bune din agricultură, însă trebuie continuate reformele pentru consolidarea macro-economică. „Pentru 2011 avem vederi similare, am discutat cifrele cu BNR şi MFP şi, aşa cum aţi spus, cifrele pentru trimestrul trei sunt bune, mai ales datorită recoltei reuşite.

Deci prognoza de creştere economică de 1,5% pe care o avem pentru 2011 rămâne în perspectiva mai conservatoare pentru că agricultura aduce o creştere suplimentară. Este o veste bună, dar aşa cum aţi spus şi dvs., chiar dacă am avut o recoltă bună, asta nu înseamnă că perspectiva pentru viitor este neapărat bună iar prudenţa e necesară”, a evidenţiat reprezentantul FMI.

Totodată, preşedintele Traian Băsescu a menţionat că şi în domeniul construcţiilor s-a constatat o îmbunătăţire, iar pe fondul scăderii inflaţiei a crescut şi interesul populaţiei spre consum, ceea ce de asemenea reprezintă un semnal bun.

Jeffrey Franks a spus că scăderea inflaţiei reprezintă vestea cea mai bună a ultimei perioade, arătând că aceasta s-a diminuat mai mult decât aşteptările de la mijlocul anului, ceea ce este spre binele populaţiei. „Cu siguranţă că diminuarea inflaţiei în ultima perioadă este cel mai pozitiv semnal pe care l-am primit de când am fost aici acum trei luni. Ne aşteptam să scadă, dar a scăzut mai mult şi e o veste foarte bună, pentru că toţi românii resimt pozitiv preţurile când merg în magazine”, a susţinut Franks.

Şeful statului a întrebat şi dacă delegaţia este mulţumită în privinţa ţintei de deficit pentru trimestrul trei, iar Jeffrey Franks a arătat că s-au menţinut limitele stabilite, ambii oficiali căzând de acord că este nevoie de o discuţie mult mai aprofundată asupra ţintei de deficit pentru anul 2012.

Delegaţia FMI, BM şi CE a fost invitată duminică seara la Palatul Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu pentru o analiză asupra rezultatelor obţinute în acest an şi a cifrelor pentru legea bugetului pe 2012.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.