Valeriu Tabără: România nu importă cartofi de cea mai bună calitate, ci reziduuri

Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat sâmbătă (29 octombrie), la Bistriţa, că România nu importă cartofi de cea mai bună calitate, ci reziduuri pe care Olanda sau Germania le elimină şi de la consum şi de la plantare şi a cerut consumatorilor să aibă încredere în cartoful românesc.„Prea uşor importăm anumite cantităţi de cartof, care de obicei sunt nişte reziduuri – o spun cu voce tare. În general, importăm fracţiunile care rezultă din selectarea cartofilor din ţările mari producătoare. Cartoful foarte mare nu este de calitatea numărul unu. Am dat acum un exemplu pentru toţi cei care cred că, aducând cartof mare din Olanda sau Germania, aduc fruntea, cum spunem noi, românii. Nu este fruntea, este o fracţiune care se elimină în aceste ţări inclusiv de la consum şi nu mai vorbesc de la plantare”, a spus ministrul.

Valeriu Tabără spune că atât consumatorii, cât şi comercianţii se pot baza pe cartoful românesc şi speră ca în viitor această plantă să fie folosită şi în scopuri industriale.

„Se pot baza consumatorii şi toţi cei care comercializează pe cartoful realizat în România, sunt câteva centre extraordinar de importante şi nu fac decât să dea durabilitate acestei utilizări. Mai mult, eu sper ca în anii următori să urmeze şi unităţi de procesare a cartofului, pentru că cartoful nu este numai ceea ce punem în farfurie şi cu care suntem obişnuiţi; cartoful este o materie primă industrială de primă mărime şi valorificarea ei, aşa cum se începe cu fabrica de chipsuri de la Braşov şi alte două unităţi care sunt în construcţie, vor mări cererea de cartofi”, a adăugat Tabără.

În ceea ce priveşte producţia record la cartof de anul acesta, de 3,6 milioane tone, ministrul agriculturii spune că „ne asigură un consum fără rezerve, fără probleme legate de costuri”, însă există probleme legate de depozitare.

„Aş spune că este ceea ne aşteptam de foarte mult timp, acel plus de producţie pe care trebuie să îl realizăm şi care să se ducă şi dincolo de frontierele noastre, să intre într-o piaţă normală. Ceea ce nu avem la cartof, încă, este reţeaua de depozite, unde să se poată să se depoziteze în condiţii foarte bune această producţie şi aici va trebui să facem mult mai mult. Se reabilitează la această dată mai multe depozite, pentru că numi aşa poţi livra în continuare pe piaţă”, a explicat ministrul.

Valeriu Tabără a ţinut să nege informaţiile potrivit cărora importurile de cartofi sunt mult mai mari decât exporturile, spunând că niciun import de produse agricole care se obţin şi în România nu depăşesc 35% din exporturi.

„Noi am coborât extrem de mult cantitatea importată, cea pe care o putem gestiona la această dată şi pe care o avem în evidenţe, şi a crescut foarte mult capacitatea de export a noastră, inclusiv pe legume şi pe carne.

Procentual sunt creşteri spectaculoase, urmează să avem însă şi cantitativ şi acest lucru se va realiza după ce vom obţine acordul de export de carne de porc în Uniunea Europeană”, a mai spus ministrul.
Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără a participat sâmbătă, la Bistriţa, pentru al doilea an consecutiv, la expoziţia de ovine organizată de Asociaţia crescătorilor de ovine şi caprine din judeţul Bistriţa-Năsăud şi Federaţia Romovis, unde cele mai frumoase exemplare au fost premiate.

La eveniment a mai luat parte şi prim-vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul European, Rareş Niculescu, alături de şefi de instituţii şi specialişti din domeniul agricol din întreaga ţară.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.