Culmea (in)eficienţei: peste 100 de angajaţi ai unei firme din Neamţ nu au produs niciun leu în 3 ani!

– Încă o inginerie financiară marca Petru Paleu: „Turboconstruct” a raportat venituri zero în 2008, 2009 şi 2010, în condiţiile în care firma a avut 49, 93 şi, respectiv, 184 de angajaţi– În anii anteriori, 2006 şi 2007, firma deţinută de Petru Paleu şi Eduard Răducan nu a avut angajaţi, dar a realizat venituri de 2,6 milioane lei, respectiv 3,1 milioane lei

– În 2008, „Turboconstruct” a intrat în insolvenţă, dar administratorul judiciar „Consult Practic IPURL” a ascuns această situaţie, încălcând prevederile Legii nr.85/2006

– În 2010, an în care numărul angajaţilor s-a dublat, cheltuielile au scăzut de 11 ori, ajungând la 50lei/lună/angajat, valoare care ar trebui să stârnească interesul unor instituţii ale statului

– De la începutul anului 2011, la Tribunalul Neamţ au fost înregistrate 16 Dosare care acuză „Turboconstruct” de neachitarea drepturilor băneşti cuvenite angajaţilor

Analişti economici de talie internaţională, firme de consultanţă, îmbogăţiţi peste noapte şi alţi beneficiari de contracte bănoase cu statul român au primit spre analiză indicatorii financiari pentru ultimii 5 ani ai unei firme care oficial se ocupă de „alte lucrări de instalaţii”, fără a şti despre ce societate este vorbă.

Datele problemei sunau cam aşa:

– în 2006 şi 2007 a realizat venituri de 2,6 milioane lei, respectiv 3,1 milioane lei, fără angajaţi;
– în 2008 a avut 49 de angajaţi şi „a realizat” venituri zero şi pierdere de aproape 500.000 lei
– în 2009, numărul angajaţilor aproape s-a dublat (93, cifra oficială), iar pierderea a ajuns la 1,18 milioane lei, dar totalul veniturilor nu s-a modificat – ZERO!
– în 2010, numărul salariaţilor a urcat la 184, evoluţie care a determinat micşorarea pierderilor de peste 10 ori, până la 109.346 lei, în condiţiile în care veniturile au rămas constante – ZERO!
Altfel spus, în ultimii 3 ani, cu o medie (artitmetică simplă) de peste 100 de angajaţi, societatea respectivă nu a obţinut nici un leu venit, dar a marcat pierderi totale de 1.792.421 lei.

Citeste si:  Messi şi Mourinho, cei mai bine plătiţi din lumea fotbalului

BINGO! E mâna lui Paleu

Într-o primă fază, specialiştii care au analizat această situaţie… au căzut pe spate! Ulterior aceştia s-au pronunţat aşa:

– 50% au spus că nu poate fi o situaţie reală;
– 49% au apreciat că, de fapt, acele persoane au fost angajate doar pe hârtie, în vederea contractării unor credite
– 1% au fost de părere că angajaţii au fost mutaţi de pe o altă firmă, eventual intrată în faliment, dar fără să fie mutate şi veniturile realizate de aceşti angajaţi;
– o persoană a concluzionat: o asemenea inginerie financiară numai Petrică Paleu putea face! Şi… a avut dreptate!

Fratele mai mic al „Energoterm”-ului

Înfiinţată în anul 2003, societatea „Turboconstruct” SRL Piatra Neamţ (J27/1822/2003; CUI: 15979412) îi are ca asociaţi şi administratori pe Petru PALEU (19.06.1958) si Eduard RĂDUCAN (18.01.1964), iar sediul social figureaza pe strada Muncii nr.2, adică la fel ca şi la „Energoterm”  SRL Piatra Neamţ.

Chiar dacă nu a înregistrat profit (ci pierderi de 25, respectiv 65 de lei), „Turboconstruct” s-a remarcat în 2005 şi 2006 cu o cifră de afaceri de 2,6 milioane lei, respectiv 3,1 milioane lei, performanţe realizate fără angajaţi. Demn de menţionat este şi faptul că, la 31 decembrie 2007, societatea înregistra datorii totale de numai 100.098 lei.

Bilanţul pe 2008 reprezintă o primă surpriză: firma apare cu 49 de angajaţi (număr mediu), dar fără venituri şi cu cheltuieli de 499.293 lei, valoare care ar putea reprezenta totalul salariilor (inclusiv taxe şi impozite la stat) acordate în acel an. Pentru că firma nu a realizat venituri, aceşti banii au fost luaţi de undeva, moriv pentru care firma raportează datorii totale de 543.123 lei la sfârşitul anului 2008.

Citeste si:  EDOMARK SRL - notificare privind deschiderea procedurii de faliment

Angajăm ca să avem pierderi şi mai mari

În 2009, „Turboconstruct”-ul lui Paleu mai angajează 44 de persoane, ajungând la un număr mediu de 93 angajaţi. Surpriză! Nici aceştia, nici cei „vechi” nu produc vreun leu în cele 12 luni  ale anului 2009. În schimb, nivelul cheltuielilor şi, implicit, al pierderilor, creşte faţă de anul 2008 aproape proporţional cu evoluţia angajaţilor, ajungând la 1,18 milioane lei, în timp ce datoriile totale au urcat la 1,68 milioane lei.

Pe principiul gamblerului (dublăm suma până câştigăm), societatea pietreană mai operează un val de angajări şi în 2010, ajungând la 184 de salariaţi. Culmea este că, deşi numărul angajaţilor aproape s-a dublat în 2010, cheltuielile au scăzut de 11 ori, până la 107.696 lei, ceea ce înseamnă mai puţin de 50 lei/lună pentru fiecare angajat, valoare dubioasă chiar şi dacă acei oameni au stat în şomaj tehnic tot anul.

Constant s-a păstrat nivelul veniturilor – ZERO, în timp ce nivelul datoriilor a crescut uşor, până la 1,787 milioane lei.

Administratorul judiciar a ascuns insolvenţa „Turboconstruct”

În anul 2007, Direcţia de Finanţe Neamţ a solicitat deschiderea insolvenţei împotriva debitorului „Turboconstruct” pentru o datorie de 36.782 lei. Interesant este faptul că, în această cerere, Finanţele au precizat că „debitoarea nu a mai făcut plăţi către bugetul de stat din anul 2005”. În septembrie 2008, Tribunalul Neamţ a decis deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva „Turboconstruct”.

Citeste si:  Fermierii români din zonele defavorizate pot depune cererea pentru ajutorul specific până pe 20 septembrie

În ianuarie 2009, aceeaşi instanţă a hotărât închiderea procedurii ca urmare a achitării creanţei, firma revenind „în funcţiune”. Această „minune” a fost posibilă datorită faptului că administratorul judiciar, „Consult Practic IPURL” Piatra Neamţ, „s-a şters la fund” cu Legea nr.85/2006 privind procedura insolvenţei şi NU A PUBLICAT notificarea privind deschiderea insolvenţei „Turboconstruct”, aşa cum prevede actul legislativ menţionat.

Mai mult, şi sentinţa tribunalului preciza foarte clar: „Dispune Notificare privind deschiderea procedurii debitoarei, creditoarei si Oficiului Registrului Comerţului Neamţ, prin Buletinul Procedurilor de Insolvenţă”.

Ţeapă la angajaţi

De la începutul acestui an, La Tribunalul Neamţ au fost înregistrate 16 Dosare având ca obiect „drepturi băneşti”. Mai exact, „Truboconstruct” a fost reclamată pentru că nu a achitat drepturile salariale cuvenite angajaţilor. O parte din procese au fost soluţionate în favoarea angajaţilor, altele sunt în derulare.

Pentru că nici aceste hotărâri ale instanţei nu l-au determinat pe Paleu să-şi achite obligaţiile, unii dintre reclamanţi au depus şi cerere de executare silită la Judecătoria Piatra Neamţ, cereri care au fost aprobate.

Inginerie, inginerie… dar totuşi!

Trei ani fără înregistrarea vreunui leu ca venit, dar cu dublarea succesivă a numărului de angajaţi şi cu cheltuieli dubioase reprezintă o inginerie financiară. Faptul că instituţiile abilitate nu sesisează această anomalie din contabilitatea „Turboconatruct” nu reprezintă altceva decât o complicitate la astfel de acţiuni.

Dar dacă administratorul judiciar şi-a permis să încalce legea, de ce să ne mai mirăm că Finanţele, Garda sau poate chiar Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (PNPCSB) se fac că plouă…

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close