EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

În România, start-up-urile prind puteri

Antreprenorii români, în special cei din sectorul IT, vizează intrarea pe piaţa mondială, beneficiind de o scenă spectaculoasă a start-up-urilor /iniţiativelor de afaceri/ şi de o mulţime de tinere talente, relatează New York Times în ediţia de duminică (30 octombrie 2011).

Sunt foarte optimist cu privire la ce pot face start-up-urile în România”, mărturisea Jan Muehlfeit, preşedintele Microsoft Europe, într-un interviu telefonic, precizând că resursele locale de talente din domeniul IT au reprezentat unul dintre principalele motive pentru care Microsoft a investit în această ţară.

Compania a fost prezentă în România din 1996, iar în urmă cu cinci ani a deschis un centru tehnic, despre care se spune că este cel mai mare de acest gen din Europa.

În prezent, Microsoft acţionează ca partener pentru companiile mici, cum ar fi dezvoltatorii de software, în centrul unui areal de peste 4.000 de companii IT, potrivit lui Muehlfeit.

În cadrul activităţilor sale din România, Microsoft oferă tehnologie gratuit, ajută companiile să intre în contact cu investitorii şi sprijină eforturile de marketing prin intermediul programului BizSpark pentru start-up-uri. În schimb, companiile partenere trebuie să dezvolte aplicaţii pentru platforma Microsoft.

Afacerile private, dispreţuite şi interzise de către fostul regim comunist, au apărut cu doar două decenii în urmă în România odată cu trecerea la democraţie. Asemenea ţărilor vecine, România s-a bazat foarte mult pe investiţiile străine pentru a renaşte din ruinele unei economii de stat centralizate.

În eforturile de a ajunge concurenţii din Vest, o nouă generaţie de antreprenori trebuie să facă faţă unei culturi antreprenoriale care rămâne în urmă.

Cu toate acestea, România posedă mai multe avantaje faţă de vecinii săi occidentali. Profesioniştii din domeniul IT amintesc de rezerva mare de talente, de infrastructura avansată de internet în bandă largă, dar şi de salariile mici şi de apetitul pentru afaceri al românilor.

Companiile, inclusiv Intel şi Oracle sau Microsoft, şi-au înfiinţat în Romania magazine, au investit în call-center¬uri, în dezvoltarea de software şi în servicii de asistenţă.

Pe de altă parte, iniţiativele româneşti s-au numărat recent printre cele mai promiţătoare din Europa, într-un clasament pe 2011, realizat de cotidianul britanic The Telegraph şi de blog-ul TechCrunch, care reuneşte primele 100 de iniţiative de afaceri în curs de dezvoltare în domeniul tehnologiei din Europa. Lista a inclus trei companii din România.

Marius Ghenea, unul dintre primii antreprenori în serie, a făcut afaceri în România de la începutul anilor „90. Pentru Ghenea – profesor la şcoala de antreprenoriat School for Startups – una dintre problemele României a reprezentat-o lipsa de modele de afaceri.

Operând pe o programă britanică, şcoala a avut 200 de studenţi în acest an în oraşele Bucureşti şi Cluj, iar pentru anul viitor a început să accepte studenţi din ţările vecine. Fondatorii ei speră ca România să se poată impune pe viitor ca un centru regional de dezvoltare antreprenorială.

Karen E. Wilson, senior fellow la Fundaţia Kauffman, a vizitat România în această toamnă. Kauffman – o organizaţie americană – sponsorizează iniţiative globale, cum ar fi Startup Weekend şi Global Entrepreneurship Week.

Startup Weekend, un eveniment cu o durată de 54 de ore, este programat să aibă loc între 11 – 13 noiembrie la Bucureşti. Participanţii vor beneficia de un weekend de brainstorming şi networking, cu scopul de a-i ajuta la dezvoltarea unei afaceri. Evenimente similare sunt planificate în cel puţin 65 de oraşe din întreaga lume în luna noiembrie.

Cu două zile mai devreme, între 9-10 noiembrie, va avea loc tot la Bucureşti o altă conferinţă – How to Web – un eveniment care va reuni antreprenori şi specialişti importanţi, pentru a discuta despre inovare, tendinţe web, analiza de business şi tehnologii avansate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata