Audierea oligarhului Abramovici la Londra, în atenţia presei ruse

Procesul miliardarului rus Boris Berezovski împotriva oligarhului Roman Abramovici a atins punctul culminant: tribunalul londonez a început audierea lui Abramovici, care a recunoscut că fără ajutorul lui Berezovski nu ar fi putut întemeia compania petrolieră Sibneft, scriu ziarele moscovite de marţi (01 noiembrie 2011).

Presa constată că acesta este cel mai costisitor proces din istoria justiţiei britanice – Berezovski a cheltuit deja 100 de milioane de lire sterline.

Examinarea plângerii lui Berezovski, depuse încă în 2007 împotriva lui Abramovici, a început la Tribunalul din Londra pe 3 octombrie. Berezovski cere despugăburi în valoare de 5,5 miliarde de dolari, pentru a acoperi pierderile pe care le-ar fi suferit în urma vânzării cotei sale în Sibneft şi Rusal.

Citeste si:  Firma Starbucks, dată în judecată pentru că a concediat o femeie pitică după ce a cerut o scăriţă

El susţine că activele au fost vândute de câteva ori mai ieftin faţă de costul real, din cauza presiunilor lui Abramovici. Avocaţii lui Abramovici spun că Berezovski nu a deţinut niciodată acţiuni în aceste companii, iar toate plăţile în favoarea sa constituie doar recompensa pentru „protecţia politică”.

Abramovici a fost nevoit să povestească publicului britanic despre problemele sale cu forţele de ordine ruseşti, cu care s-a confruntat la începutul carierei sale ameţitoare, şi să amintească despre discuţiile referitoare la vânzarea unui tanc, afacere cu parteneri brazilieni, rezumă cotidianul financiar Vedomosti.

Citeste si:  Mihail Hodorkovski îi urează lui Vladimir Putin "iubire faţă de oameni"

Abramovici a fost audiat de avocatul lui Berezovski şi, deocamdată, toate întrebările au vizat biografia oligarhului rus şi discordanţa dintre datele publice şi cele reale.

„În CV-ul dumneavoastră de manager al Sibneft scrie că aţi absolvit Institutul de transport din Moscova în 1987. Nu e aşa?”. „Este o greşeală. Eu nu am absolvit facultatea. Nu am scris licenţa, în rest am dat toate examenele”, a răspuns Abramovici iritat.

În cadrul audierilor s-a aflat că, în anii 90, el a discutat şi o posibilă vânzare de armament. Vedomosti face referire şi la relaţia lui Berezovski cu Vladimir Putin. Relaţia dintre cei doi s-ar fi deteriorat la scurt timp după ce Putin a fost ales preşedinte în 2000, iar oligarhul a fost nevoit să se refugieze în Marea Britanie.

Citeste si:  Primarul Londrei, Boris Johnson, acuzat de sexism

Potrivit topului Sunday Times Rich List 2011, citat de ziarul rusesc Vzgliad, averea lui Berezovski este estimată la 550 de milioane de lire sterline (aproximativ 900 de milioane de dolari). În iulie el a înregistrat un nou record în istoria divorţurilor din Marea Britanie, plătindu-i fostei soţii între 165 şi 220 de milioane de lire.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata