Legile fizicii sunt „diferite” în funcţie de locul unde te afli în Univers

– Se pare că una legile naturii variază în funcţie de locul în care ne aflăm în Univers, sugerează o nouă cercetare realizată de către Universitatea New South Wales (UNSW), Universitatea de Tehnologie Swinburne şi Universitatea Cambridge, prezintă de Daily Mail.

Noile analize a datelor de la telescopul Keck din Hawaii şi „Telescopul Foarte Mare” din Chile, ar putea avea implicaţii profunde asupra modului în care înţelegem noi Universul.

„Constanţa” fizicii este unul din cele mai preţuite principii din ştiinţă, dar cercetătorii spun că „legile” pe care le ştim ar putea fi, de fapt, „legi locale”, iar lucrurile ar putea funcţiona diferit în altă parte.

Descoperirea, dacă se va dovedi reală, contravine unui principiu ce stă la baza teoriei relativităţii generale a lui Einstein, şi are implicaţii profunde asupra înţelegerii noastre a spaţiului şi timpului.

Citeste si:  Retailerii deschid magazine pentru o zi sau chiar o lună

De asemenea, mai înseamnă că în alte părţi ale Universului, legile fizicii ar putea fi ostile pentru viaţă, în timp ce în mica noastră părticică a spaţiului, acestea par că s-au reglat cu fineţe pentru a sprijini viaţa.

Cercetarea a scos la iveală faptul că una din cele patru forţe fundamentale cunoscute, electromagnetica, măsurată de aşa-numita constantă a structurii fine, şi notată cu simbolul „alfa”, pare să varieze de-a lungul Universului.

Oamenii de ştiinţă au urmărit şi analizat lumina de la quasarii îndepărtaţi, obiecte imense, luminoase care eclipsează galaxiile ce le găzduiesc, pentru a vedea cum este lumina absorbită de către atomii metalici precum crom, fier, nichel şi zinc în călatoria acesteia spre noi ce durează miliarde de ani.

Cercetătorii au privit spre 300 de galaxii îndepărtate. Experimentul a descoperit că atomii din spaţiu s-au comportat diferit de cei de pe Pământ.

Citeste si:  A fost descoperit un posibil remediu pentru calviţie

Profesorul Webb a declarat că „rezultatele ne-au uimit”. „Într-o direcţie, de la locaţia noastră în Univers, alfa devine treptat mai slabă, şi totuşi în direcţia opusă devine din ce în ce mai puternică”, a adăugat acesta.

Primele indicii că alfa ar putea să nu fie constantă au apărut în urmă cu un deceniu, când profesorul John Webb şi colegii săi de la UNSW au analizat constatările de la Observatorul Keck, din Hawaii. Acele observaţii au fost limitate la o singură zonă amplă de pe cer.

Totuşi, Webb şi colegii săi au dublat numărul observaţiilor şi au măsurat valoarea lui alfa în aproximativ 300 de galaxii îndepărtate, toate la distante uriaşe de Pământ, şi de-a lungul unei zone mult mai largi de pe cer.

Doctorul Murphy a adăugat că o altă idee recentă extrem de populară este aceea că „există mai multe universuri, fiecare având propriile legi ale fizicii”. Acesta a adăugat că legile naturii pe care le experimentăm ar putea depinde de „adresa spaţiu-timp” a noastră, când şi unde trăim în acest Univers.

Citeste si:  Romania - first in EU by increase in industrial production prices in September

Oamenii de ştiinţă mai spun că aceste noi descoperiri oferă o explicaţie extrem de naturală la întrebarea ce a nedumerit cercetătorii zeci de ani – de ce legile fizice par a fi atât de fin reglate pentru existenţa vieţii?.

„Răspunsul ar putea fi că alte regiuni ale Universului nu sunt chiar atât de favorabile vieţii precum credem, şi că legile fizicii pe care le măsurăm în partea noastră de Univers sunt pur şi simplu „legi fizice locale”, caz în care nu ar fi o surpriză deosebită să se găsească viaţă aici”, a încheiat profesorul Webb.

Foto: Daily Mail

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata