Libia: revoluţionarii se luptă între ei, pe fondul temerilor privind dificultăţile de a reinstaura ordinea

Sute de revoluţionari s-au luptat între ei, la un spital din Tripoli, la începutul zilei de luni (31 octombrie 2011), în cel mai mare conflict armat dintre aliaţi de la căderea dictatorului libian Muammar Gaddafi, relatează The Daily Telegraph.

Luptele au alimentat temerile din ce în ce mai mari că de fapt nimeni nu îi ţine sub control pe mii de combatanţi înarmaţi care cutreieră încă prin Tripoli şi că guvernul interimar al ţării va întâmpina probleme în a impune legea şi ordinea.

Incidentul va creşte presiunea asupra unui Consiliu Naţional de Tranziţie fragil, pentru a-i dezarma pe foştii luptători rebeli din capitala Libiei, deşi aceştia au fost rugaţi să plece cu săptămâni în urmă şi somaţi să renunţe la armament.

Spre exemplu, membrii brigăzilor din Zintan /oraş din nord-vestul Libiei/, deşi s-au remarcat printre cei mai feroce luptători împotriva forţelor lui Gaddafi şi au contribuit la atacul asupra capitalei Tripoli, şi-au adăugat în ultimul timp şi „reputaţia” de jefuitori. Astfel, mulţi dintre aceştia au ignorat apelul de a se întoarce în oraşul lor din munţi, situat la trei ore de drum cu maşina la sud de capitala libiană.

Conflictul dintre revoluţionari a avut loc chiar în ziua în care organizaţia Human Rights Watch avertiza într-un raport că toţi cei 30.000 de rezidenţi ai oraşului Tawargha/ din apropiere de Misrata/, au fost alungaţi de foştii rebeli pentru că ar fi ţinut partea lui Gaddafi. De asemenea, au existat relatări că unii bărbaţi – predominant cu pielea închisă – ar fi fost împuşcaţi sau bătuţi.

Rezidenţii din Tripoli se tem că vor exista mai multe ciocniri în oraşul lor, disperat să se întoarcă la normalitate.

„Rivalitatea dintre brigăzile din diferite oraşe nu a fost rezolvată şi reprezintă acum o ameninţare la adresa securităţii Libiei”, explica şi Peter Cole, analist la International Crisis Group pe problema Libiei.

Nu în ultimul rând, lupta dintre revoluţionari a intervenit în ziua în care NATO şi-a încheiat în mod oficial operaţiunea din Libia, declarată un succes de către secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Între timp, conducerea interimară a Libiei a ales un universitar din Tripoli, Abdel-Rahim al¬Kib, în calitate de nou premier interimar, urmând ca acesta să formeze un cabinet în zilele următoare. Sarcina noului guvern este să conducă Libia în lunile următoare şi să deschidă calea pentru alegerile generale.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.